Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, τον ερχόμενο Απρίλιο θα βρεθεί για ακόμα μια φορά στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στο όρος Έβερεστ. Ο κ. Τσιάνος το 2004, με τον ρόλο τού επιστημονικού συμβούλου και ορειβατικού μέλους στην αποστολή «Hellas Everest 2004», έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ από τη βόρεια διαδρομή. Φέτος, με τον ρόλο του γιατρού αποστολής, επιλέχθηκε να κουράρει ιατρικά και επιστημονικά τη βρετανική αποστολή «LMAX Everest Rugby Challenge». Η αποστολή, η οποία αποτελείται από 30 Βρετανούς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα βρεθεί αρχικά στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, και από εκεί θα διασχίσει τα υψίπεδα των Ιμαλαΐων στο Θιβέτ, με προορισμό το όρος Έβερεστ. Αφού η ομάδα εγκλιματιστεί στις συνθήκες υψομέτρου, θα επιχειρήσει να παίξει έναν αγώνα ράγκμπι στα 6.400 μέτρα, πάνω στον παγετώνα Rongbuk, στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ. Ο κύριος σκοπός της αποστολής είναι η συγκέντρωση οικονομικών πόρων, οι οποίοι θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά, «Wooden Spoon», που στηρίζεται επίσημα από τη βρετανική ομοσπονδία ράγκμπι. Κατόπιν επιτυχούς έκβασης του αγώνα ράγκμπι στο υψόμετρο, το εγχείρημα θα αποτελέσει και ένα καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής «LMAX Everest Rugby Challenge», ο Γιώργος Τσιάνος θα ενταχθεί σε έτερη βρετανική ορειβατική αποστολή, τα μέλη της οποίας έχουν ως σκοπό να επιχειρήσουν την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ακολουθώντας τη βόρεια διαδρομή, περί τα μέσα με τέλη Μαΐου, όταν οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αυτής αποστολής, ο Γιώργος πέρα από το ορειβατικό σκέλος, με τον επιπλέον ρόλο του ερευνητή της ανθρώπινης φυσιολογίας στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, και σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου FAME Lab (www.famelab.gr) Ανδρέα Φλουρή, στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψύχους. Οι ερευνητές Φλουρής και Τσιάνος είχαν επιτυχώς συνεργαστεί το 2015, όταν βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα, κατά τη διάρκεια εγχειρήματος του Τσιάνου, που διέσχισε τρέχοντας την έρημο, κατά το οποίο και συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα πάνω στην ανταπόκριση της ανθρώπινης φυσιολογίας σε συνθήκες υπέρμετρης ζέστης, τα οποία έχουν έκτοτε δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία ενώ έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν στο Έβερεστ, θα είναι από τα πρώτα στο είδος τους που αναμένεται να συλλεχθούν κάτω από τις συγκεκριμένες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το οικονομικό κόστος της ορειβατικής αυτής προσπάθειας για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ από τον Γιώργο Τσιάνο, καλύπτεται από τους εξής χορηγούς: την δανέζικη εταιρεία Evnia που αποτελεί και τον κύριο χορηγό, την καναδική εταιρεία Fleet Complete, την ελληνική εταιρία Διορατικότητα, και τέλος την εταιρεία The North Face σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του ορειβατικού εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Fleet Complete θα παρέχει trackers και πρόσβαση στην IoT πλατφόρμα της για να παρακολουθήσει την προσπάθεια ανάβασης του Γιώργου Τσιάνου προς την κορυφή του Everest από τις πρώτες μέρες της αποστολής σε μορφή 3D, και τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν τη θέση GPS, το υψόμετρο και την ταχύτητα, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τις τελευταίες ημέρες της ανάβασης προς την κορυφή. Η πρόοδος και οι ενημερώσεις θα είναι διαθέσιμες για δημόσια προβολή σε μια αποκλειστική ιστοσελίδα της εταιρίας.