«Ζωγράφισε ένα πουλί» (Draw a Bird Day ή DABDay) είναι ο τίτλος μιας εικαστικής εκδήλωσης με παγκόσμιο χαρακτήρα, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ντόρι Κούπερ (1936-1946).
Το 1943 η επτάχρονη αγγλιδούλα Ντόρι Κούπερ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον θείο της, που ήταν τραυματίας πολέμου. Σε μια προσπάθεια να του ανεβάσει το ηθικό, του ζήτησε να της σχεδιάσει ένα πουλί. Αν και αρχικά ο θείος της ήταν απρόθυμος, αποφάσισε τελικά να κάνει το χατίρι της ανιψιάς του και σχεδίασε ένα κοκκινολαίμη, που τριγύριζε στο πρεβάζι του παραθύρου του.
Μόλις είδε το σχέδιο, η Ντόρι ξέσπασε σε γέλια από την εικαστική αδεξιότητα του θείου της, αλλά αποφάσισε να το κρεμάσει στον τοίχο του δωματίου της. Το ηθικό του τραυματισμένου άνδρα ανέβηκε κατακόρυφα από την αποδοχή και την εντιμότητα της ανιψιάς του. Η ιδέα άρεσε και σε άλλους νοσηλευόμενους και σύντομα οι τοίχοι του νοσοκομείου γέμισαν με σκίτσα πουλιών.
Τρία χρόνια αργότερα, η νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της, όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Οι παλιοί της φίλοι στο νοσοκομείο (γιατροί, νοσοκόμες και νοσηλευόμενοι) δεν την ξέχασαν και κατά τη διάρκεια της κηδείας της το φέρετρό της ήταν γεμάτο από ζωγραφιές πουλιών.
Έτσι αποφάσισαν κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων της, να σκιτσάρουν ένα πουλί και να το αφιερώνουν στη μνήμη της. Με τη διάδοση του Ίντερνετ, η εκδήλωση αυτή απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέτουν το σχέδιό της στον ιστότοπο www.dabday.com.