Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας (European Youth Week) διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια (29 Απριλίου – 5 Μαΐου 2019), από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στον εορτασμό και την προώθηση δραστηριοτήτων για τη νεολαία μέσω εκδηλώσεων σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+.
Tο Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).
Εκτός από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται σε εθνικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας φέρνει σε επαφή νέους, συμμετέχοντες σε έργα, οργανώσεις νεολαίας και φορείς χάραξης πολιτικής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Ο στόχος της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας είναι η ενεργοποίηση των νεαρών ψηφοφόρων προκειμένου να μετάσχουν στις ευρωεκλογές του Μαίου και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα δημοκρατίας. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Η δημοκρατία κι εγώ». «Η δημοκρατία είναι μια αξία που είναι δική μας. Είναι η φωνή μας. Είναι όσα έχουμε πετύχει. Είναι όλοι εμείς», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί τους νέους σε συμμετοχή.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο και στις Βρυξέλλες οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε εθελοντική εργασία, θα συνδιαλλαγούν με υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, και καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες για να ακουστεί η φωνή τους «σε σημαντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή ή η ανεργία των νέων».