Δύο πτήσεις τσάρτερ αναμένονται σήμερα στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς και στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με εμπορικούς επισκέπτες και επιχειρηματίες από τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Καστοριάς, από τις 2 έως και τις 5 Μαΐου. Τα δύο αεροσκάφη μεταφέρουν 140 εμπορικούς επισκέπτες και επιχειρηματίες από τη Μόσχα και 120 από το Κίεβο.
Η Έκθεση Γούνας Καστοριάς έχει αποκτήσει τη δική της εταιρική ταυτότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών οίκων, εκθετηρίων, δημοπρατηρίων και μεγάλων εμπορικών αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 121 εκθέτες από εννέα χώρες -Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Εσθονία, Ιταλία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουγγαρία, Καναδάς- εκ των οποίων οι 17 για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολο Τσούκα, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή ήταν τόσο έντονο, «που αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 εκθέτες, εκ των οποίων οι 16 προέρχονται από το εξωτερικό, όπου περιμένουν κάποια ακύρωση της τελευταίας στιγμής για να συμμετάσχουν στην έκθεση».
Βάσει των στοιχείων των διοργανωτών, τουλάχιστον 1000 εμπορικοί επισκέπτες θα δώσουν το «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Γούνας. Εκτός από την παρουσία Ρώσων και Ουκρανών, πολυπληθείς εμπορικές αποστολές θα υπάρχουν τόσο από την Κορέα, όσο και από την Τουρκία. Η κορεάτικη επιχειρηματική αποστολή οργανώθηκε από το Enterprise Greece, ενώ η παρουσία της πολυπληθούς ομάδας των Τούρκων επιχειρηματιών οφείλεται – σύμφωνα με τον Απόστολο Τσούκα – «στην προσδοκία που έχουν οι γείτονές μας μετά την κατάργηση της βίζας για αλματώδη αύξηση των Ρώσων επισκεπτών στη χώρα τους».
Την Πέμπτη 2 Μαΐου, που είναι και πρώτη ημέρα της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί το Gala Fashion Show, όπου οι καλύτερες επιχειρήσεις του χώρου θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, ενώ τη Παρασκευή 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας, με θέμα: «Κτίζοντας μια στρατηγική βιωσιμότητας για τη βιομηχανία της γουνοποιίας».
Tην έκθεση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, η ΔΕΘ-HELEXPO και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς, χορηγοί είναι τα μεγαλύτερα δημοπρατήρια Γουνοδερμάτων παγκοσμίως (SAGA FURS, NAFA), ενώ υποστηρίζεται από τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης στους χώρους της 44ης Διεθνούς Έκθεσης Καστοριάς θα είναι έντονα, ενώ καλούν τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιοκτήτες εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, να ενισχύσουν τα ιδιωτικά μέτρα ασφάλειας των επιχειρήσεών τους μέχρι το πέρας της έκθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ