Δήμος ΑριστοτέληΧαλκιδική

Αναβίωσε το Μαύρο Αλώνι στην Ιερισσό

Στην Ιερισσό τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, οι οποίοι  το 1821 έσφαξαν τους ανυποψίαστους κατοίκους του χωριού. Δίνοντας την υπόσχεση της αμνηστίας, τούς συγκέντρωσαν πάνω στο Μαύρο Αλώνι – σημερινή ονομασία – και κάτω από τα γιαταγάνια τους έσφαξαν.

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα, κι αφού συγκεντρώθηκαν στο σημείο όλοι οι κάτοικοι και οι επίσημοι, τελέστηκε η Αρχιερατική Επιμνημόσυνη Δέηση, έγινε η κατάθεση των στεφάνων και ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και ο ιστορικός Καγκελευτός Χορός που αναπαριστά τη σφαγή των Ιερισσιωτών.

Για την ημέρα μνήμης δηλώσεις έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που τόνισε ότι η ημέρα διοργανώνεται και τιμάται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την τοπική ηγεσία και κοινωνία. Για την ιστορική σημασία της ημέρας μίλησε ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, επισημαίνοντας πόσο μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Χαλκιδικής σε αίμα, στον αγώνας απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό. ¨Οφείλουμε πολύ μεγάλη μνήμη σε εκείνους του Χαλκιδικιώτες, και να μην συγχέουμε τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες με τις τότε καταστάσεις του έθνους. Είναι αποτυχημένες παρομοιώσεις, που παραπληροφοούν”, τόνισε. Στην ημέρα και ιστορία του τόπου αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειγένη Φωτεινή Ναούμ,  στέλνοντας τις ευχές της στους συντοπίτες της.

Κρατώντας την Ελληνική σημαία στο χέρι, η κ.Νικολέτα Τζέλιου περιέγραψε την πορεία του εθίμου ανά τις δεκαετίες και το πώς οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη των Ιερισσιωτών με τα ιστορικά τραγούδια. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ειρήνη Μάρκου.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button