Σε μία απόφαση που αναμένεται να αλλάξει ριζικά όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την Ινδονησία προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς η συνεχιζόμενη κι ολοένα αυξανόμενη βύθιση της Τζακάρτα προβληματίζει τις αρχές αλλά και τους περίπου 30 εκατομμύρια κατοίκους της ευρύτερης μητροπολιτικής της περιοχής.
Η πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας των 260 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται στη νήσο Ιάβα -το πολυπληθέστερο νησί του αρχιπελάγους- και σύμφωνα με τα αποτελέσματα συνεχών ερευνών και μετρήσεων κάθε μέρα βυθίζεται ακόμα περισσότερο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως σχεδόν το 50% της μητροπολιτικής περιοχής της Τζακάρτα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων μέχρι το 2025 αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα ως και 60 εκατοστά, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για εκατομμύρια κατοίκους, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η θάλασσα θα καλύψει έκταση με ακτίνα 5 χιλιόμετρων μέσα στην πόλη.
Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα σε πιο ασφαλές σημείο και πιθανότατα εκτός της νήσου Ιάβας, σύμφωνα με τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του αρμόδιου υπουργού για τον σχεδιασμό της νέας πρωτεύουσας, Μπαμπάνγκ Μπροντζονεγκόρο.
Πάντως, σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους, η μετακίνηση της πρωτεύουσας αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα προσεχή χρόνια.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση αλλαγής της πρωτεύουσας, η Ινδονησία θα μπει στο κλειστό κλαμπ των κρατών που άλλαξαν πρωτεύουσες τα τελευταία χρόνια, με τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Αυστραλίας να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους Ινδονήσιους.
Πηγή: rt.com