Ο άνθρωπος που υποδύθηκε τον θρυλικό Τσουμπάκα στοStar Wars, ο ηθοποιός Peter Mayhew, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών στις 30 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
«Έβαλε την καρδιά και την ψυχή του στο ρόλο του Τσουμπάκα. Γι’ αυτόν η οικογένεια του Star Wars σήμαινε πολλά περισσότερα από έναν ρόλο» ανέφερε στην ανακοίνωση η οικογένεια.
Ο Mayhew δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Τζορτζ Λούκας για τον ρόλο του συντρόφου του Χαν Σόλο, καθώς έψαχνε έναν ψηλό ηθοποιό για τον Τσουμπάκα. Αρχικά είχε επιλεγεί ο Ντέβιντ Πράουζ, ωστόσο, ο ηθοποιός ήθελε τον ρόλο του Νταρθ Βέντερ και έτσι επιλέχθηκε ο Mayhew.
Ο Mayhew έφτιαξε το Ίδρυμα Peter Mayhew για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που περνούν κάποια κρίση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τροφίμων και προμηθειών για τα παιδιά της Βενεζουέλας κατά την πρόσφατη πορεία τους προς την ελευθερία.

Στις 29 Ιουνίου θα γίνει μια τελετή στη μνήμη του για την οικογένεια και τους φίλους του, ενώ στις αρχές του ερχόμενου Δεκέμβρη θα γίνει αντίστοιχη στο Λος Άντζελες για τους θαυμαστές του.
«Ο Peter Mayhew ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη αξιοπρέπεια και έναν ευγενή χαρακτήρα. Αυτές οι πλευρές της προσωπικότητάς του, σε συνδυασμό με την εξυπνάδα και τη χάρη του, μας χάρισαν τον Τσουμπάκα» γράφει ο Χαν Σόλο,Χάρισον Φορντ.
«Ήμασταν συνεργάτες στον κινηματογράφο και φίλοι στην προσωπική ζωή για πάνω από 30 χρόνια και τον αγαπούσα. Είχε δώσει την ψυχή του στον χαρακτήρα και είχε προσφέρει μεγάλη χαρά στο κοινό του Star Wars. Ο Τσουμπάκα συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία των ταινιών που γυρίσαμε. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και εκατομμύρια άνθρωποι θα ξεχάσουμε ποτέ τον Πίτερ και όσα μας χάρισε» ανέφερε.