Ανακούφιση σε χιλιάδες παραγωγούς φέρνει η είδηση, που πληροφορήθηκε η «ΥΧ» λίγη ώρα πριν από την έκδοση της εφημερίδας, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ενέκρινε μόλις το απόγευμα της Πέμπτης 2/5 το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2019.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την έγγραφη υποβολή του αιτήματος στην Κομισιόν, ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής, Jerzy Bogdan Plewa, έδωσε το πράσινο φως στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Πλέον, αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης, που θα σφραγίσει και επίσημα τη νέα περίοδο υποβολής των δηλώσεων.
Μάλιστα, νωρίτερα, σε επικοινωνία της «ΥΧ» με ανώτατο στέλεχος του τμήματος Γεωργίας της Κομισιόν, ενημερωθήκαμε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη-μέλη» και ότι «αξιολογούνται οι δυνατότητες για να δοθεί επιπλέον ευελιξία στην προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης.
Μονόδρομος
Η είδηση ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού», καθώς μέχρι την Παρασκευή 3/5, ελάχιστες ημέρες δηλαδή πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου, μόλις το 12,4% των παραγωγών είχε οριστικοποιήσει τη δήλωσή του.
«Πρόκειται για εξαιρετικό νέο, εφόσον επαληθευτεί η είδηση», τονίζει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς.
«Η παράταση αποτελεί και τη μοναδική λύση για να συγκεντρωθούν ομαλά και εγκαίρως οι αιτήσεις, καθώς ο χρόνος έως τις 15 Μαΐου δεν είναι αρκετός και φέτος τη χρειαζόμασταν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει εφησυχασμό. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και εγρήγορση για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία», συμπληρώνει.
Πράγματι, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι έως τις 15 Μαΐου είναι σχεδόν απίθανο να έχουν υποβάλει την ΕΑΕ όλοι οι παραγωγοί. Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε φέτος στην έναρξη της διαδικασίας, η περίοδος του Πάσχα που ακολούθησε, αλλά και οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες που κρατούν σε πολλές περιοχές τους αγρότες στα χωράφια, αποτελούν τις βασικές αιτίες της μικρής ροής στη συλλογή των δηλώσεων.
Παράλληλα, όμως, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί, οι οποίοι είχαν από καιρό επαναπαυτεί, θεωρώντας βέβαιη την παράταση. Είναι σημαντικό, πάντως, να επισημανθεί ότι, έως ότου κοινοποιηθεί η απόφαση της Κομισιόν, οι παραγωγοί οφείλουν να είναι εμπρόθεσμοι, δηλαδή έως τις 15 Μαΐου. Ενδεικτικό της ροής των αιτήσεων είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των περίπου 645.000 οριστικοποιημένων αιτήσεων το 2018, μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί μόλις 80.200.
Με αργούς ρυθμούς
Όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής Οικονομικών της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας, Γιώργος Χατζηλιάδης, μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί από το ΚΥΔ μόλις το
6% -7% του συνόλου των περσινών δηλώσεων. «Αυτήν τη στιγμή, οι παραγωγοί βρίσκονται στα χωράφια και πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθεί παράταση. Πάντως, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση του κόσμου».
Χαμηλή κίνηση καταγράφεται και στην Κεντρική Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ, Κώστας Γιαννόπουλος, η ροή της συλλογής των δηλώσεων εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, η οποία σε σχέση με πέρσι έγινε περίπου 40 ημέρες μετά. Αυτό το χρονικό διάστημα θα ήταν ιδιαίτερα κομβικό για την περιοχή μας, καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με προγραμματισμένα ραντεβού. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Και όχι μόνο μεσολάβησε η εορταστική περίοδος, αλλά στην περιοχή μας οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους γιατί είναι περίοδος σποράς και είναι απαραίτητες οι καλλιεργητικές φροντίδες». Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Η παράταση αποτελεί μονόδρομο».
Μικρή η ροή και στον Νομό Λαρίσης, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται και εκείνοι στα χωράφια για εργασίες. «Στη δική μας Πύλη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το 10% του συνόλου των δηλώσεων», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η Νέα Ένωση», Δημήτρης Ντογγούλης.
Κτηματολόγιο
Όμοια η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στον Νομό Ηλείας, για παράδειγμα, οι παραγωγοί έχουν και το άγχος του Κτηματολογίου. «Από την Τρίτη του Πάσχα έχει αυξηθεί η προσέλευση των παραγωγών, αλλά μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει οριστικοποιηθεί μόνο το 20% των δηλώσεων από το σύνολο των περσινών», εξηγεί ο Άλκης Κωνσταντόπουλος, από το ΚΥΔ «Α. Κωνσταντόπουλος – Κ. Μιχαλόπουλος ΟΕ» στον Πύργο Ηλείας.
Όπως υπογραμμίζει, υπάρχει και μια μικρή καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των δηλώσεων, «καθώς παράλληλα επαληθεύουμε τα αγροτεμάχια των παραγωγών λόγω του Κτηματολογίου. Ευτυχώς, έχουμε φροντίσει να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό και εξυπηρετούμε τον κόσμο». Ο ίδιος σημειώνει ότι με βάση τη ροή που υπάρχει από το Πάσχα και μετά, δηλαδή 200 αιτήσεις ημερησίως, «εμείς ως Πύλη θα χρειαστούμε 30 επιπλέον εργάσιμες ημέρες για να καλύψουμε τις περσινές αιτήσεις».
Πιο θετική είναι η εικόνα στη Σκάλα Λακωνίας και το ΚΥΔ «Κωστάκος Ε. Χρύσανθος», όπου η ροή της συλλογής των δηλώσεων εξελίσσεται με θετικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκο, οι παραγωγοί στην περιοχή ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και ήδη «ως Πύλη έχουμε κλειδώσει περίπου το 50% των δηλώσεων σε σχέση με το σύνολο πέρσι, και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς».
Σε εγρήγορση καλεί τους παραγωγούς ο υπεύθυνος έργου της Ένωσης Πεζών Ηρακλείου Κρήτης, Μιχάλης Φραγκιαδουλάκης. «Στην αρχή η προσέλευση ήταν πιο έντονη, με τον ρυθμό ωστόσο να μειώνεται σημαντικά. Πάντως, από τη Μεγάλη Τετάρτη, η κίνηση άρχισε και πάλι να εντείνεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η επιθυμητή».