Ξεπερνούν – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- τις 50.000 οι επισκέπτες της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στα περίπτερα 13, 14 και 15 του συνεδριακού κέντρου της HELEXPO-ΔΕΘ.
Με εμφανώς -αλλά και διαπιστωμένη από τους διοργανωτές και τους επισκέπτες- καλύτερη οργάνωση, λειτουργία, ροή των εκδηλώσεων -παρά την υπερπληθώρα τους και τη σώρευση τους στις τέσσερις μέρες της έκθεσης (9-12 Μαΐου) , «η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου υπήρξε περισσότερο… διεθνής από οποιαδήποτε προηγούμενη και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχισθεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του οργανωτή φορέα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ηλίας Νικολακόπουλος.
«Το ελληνικό αποτύπωμα της έκθεσης είναι πως δεν εξασφαλίζει μόνο την προβολή του βιβλίου ως “προϊόν” στη διεθνή αγορά, αλλά και η πνευματική και ιδεολογική της παρέμβαση. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου έχει κατακτήσει ένα επίπεδο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας και πρέπει πλέον να εκτοξευθεί και να διαχυθεί – γεγονός που ενέχει όμως άλλες προϋποθέσεις …» έλεγε ο διευθυντής Μανόλης Πιμπλής επιχειρώντας το μεσημέρι έναν πρόωρο απολογισμό της έκθεσης.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης ξεπερνούν τις 500, ενω στην έκθεση συμμετείχαν 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και περισσότεροι από… 900 ομιλητές.
Η κεντρική θεματική της έκθεσης ήταν η έννοια του πλήθους -όπως αυτή εκφράζεται και διαμορφώνει την Ιστορία και τη Λογοτεχνία. Σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εξελίχθηκαν οι συζητήσεις γύρω από την έννοια του πλήθους με εισηγητές ακαδημαϊκούς, συγγραφείς αλλά και τη συμμετοχή του κοινού που συνέβαλε στην προβληματική. Τα κείμενα των εισηγήσεων θα αναρτηθούν -ως συμβολή στον δημόσιο διάλογο – στην ιστοσελίδα της έκθεσης, ενώ συζητείται και η ειδική (έντυπη) έκδοση τους.
Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.
Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του 2020. Οι διοργανωτές αναζητούν ήδη την τιμώμενη χώρα ή γλώσσα της διοργάνωσης, αλλά -κυρίως – την εξασφάλιση της χρηματοδότησής της (φέτος η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 237.000 ευρώ-μέσω του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, και 25.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων), την ουσιαστική (οικονομική, κτιριακή, οργανωτική) συμμετοχή του δήμου και φορέων της πόλης στην έκθεση που έχει ουσιαστικά έδρα στην Αθήνα και φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη τις τέσσερις μέρες της διοργάνωσης.