Οι τέσσερις κυκλικοί κόμβοι στο φανάρι της Νικήτης Σιθωνία που θα αντικαταστήσουν τις ισόπεδες διασταυρώσεις του κεντρικού άξονα της Νικήτης με σημαντικές κάθετες οδούς, με ταυτόχρονη ανάπλαση του κεντρικού άξονα στα οδικά του τμήματα μεταξύ των νέων κυκλικών κόμβων, είναι ίσως η πιο σημαντική οδική παρέμβαση που άμεσα θα δημοπρατηθεί από την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής για την ανακούφιση του οδικού άξονα το καλοκαίρι. Εξάλλου, μελετάται ταυτόχρονα η ανάπλαση των καθέτων οδών καθώς και δύο άλλων οδών που συμβάλλουν στις παραπάνω κάθετες και στον κεντρικό άξονα της Νικήτης.
Η παρέμβαση της Περιφέρειας είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και αποκλεισμού άλλων παρεμβάσεων σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα παρέμβαση που θα δώσει λύση στο καλοκαιρινό μπλοκάρισμα στο επίμαχο φανάρι. Από την πρώτη στιγμή της μελέτης για τον οδικό άξονα, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος είχε επισημάνει την ανάγκη επίλυσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης που δέχεται το φανάρι της Νικήτης και το γεγονός ότι η κατεξοχήν τουριστική Σιθωνία πρέπει να ανασάνει και να υποδεχτεί τους επισκέπτες της με ασφάλεια και άνεση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κυκλικοί κόμβοι μελετήθηκαν με βασικό λειτουργικό χαρακτηριστικό την προτεραιότητα των κινουμένων εντός του κόμβου έναντι των εισερχομένων σε αυτόν.
Περιμετρικά της κεντρικής νησίδας κατασκευάζεται υπερβατή ζώνη για να διευκολύνει την κίνηση των βαρέων οχημάτων, ενώ οι λωρίδες κατευθύνσεων σε κάθε σκέλος του κόμβου διαχωρίζονται με νησίδα, και περιμετρικά των κόμβων κατασκευάζονται πεζοδρόμια.
Ο πρώτος κυκλικός κόμβος χωροθετείται, περίπου 100m μετά την υφιστάμενη διασταύρωση της Λεωφόρου Σιθωνίας με το βορειοδυτικό πέρας της οδού Γαληψούς. Ο δεύτερος κυκλικός κόμβος χωροθετείται στην θέση υφιστάμενης διασταύρωσης της Λεωφόρου Σιθωνίας με την οδό Νεακίτου. Η πρώτη – όπως προαναφέρθηκε – είναι η κεντρική οδός που διασχίζει την Νικήτη. Η δεύτερη είναι η κεντρική κάθετη οδός, που συνδέει την παραλία με το ορεινό τμήμα του οικισμού.
Ο τρίτος κυκλικός κόμβος χωροθετείται στην θέση της υφιστάμενης διασταύρωσης της Λεωφόρου Σιθωνίας με την οδό που οδηγεί από το Δημοτικό στάδιο Νικήτης προς την παραλία και αντίστροφα.
Η διασταύρωση είναι μορφής σταυρού, διαθέτει τέσσερα σκέλη και σήμερα είναι μη σηματοδοτούμενη.
Ο τέταρτος κυκλικός κόμβος χωροθετείται στην θέση της υφιστάμενης διασταύρωσης της Λεωφόρου Σιθωνίας με το νοτιοανατολικό πέρας της οδού Γαληψούς.

Με το εν λόγω οδικό έργο οι τουρίστες θα φτάνουν με ασφάλεια στους πιο μαγευτικούς προορισμούς της Σιθωνίας

Η υφιστάμενη διασταύρωση διαθέτει πέντε σκέλη καθώς σε αυτήν συμβάλουν η Λεωφόρος Σιθωνίας (δύο σκέλη), η οδός Γαληψούς (1 σκέλος) και δύο τοπικές οδοί (από 1 σκέλος η καθεμία). Η οδός Γαληψούς συμβάλλει λοξά, ενώ οι δύο τοπικές οδοί κάθετα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι δύο διασταυρώσεις, μια μορφής σταυρού με ένα λοξό σκέλος και μια μορφής Τ, οι οποίες συνδέονται στα οριζόντια σκέλη τους. Σήμερα είναι μη σηματοδοτούμενη.
Παράλληλα με τους κόμβους και στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ανάπλασης θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:
Η ανάπλαση περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων
  • Κατασκευή νέων νησίδων
  • Ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων
  • Ανακατασκευή υφιστάμενων νησίδων
  • Βελτιώσεις στις ακτίνες στρογγύλευσης των πεζοδρομίων στις διασταυρώσεις
  • Δημιουργία θέσεων στάθμευσης
  • Δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης με διαμόρφωση εισόδου – εξόδου για τα καταστήματα και τις διάφορες εγκαταστάσεις κατά μήκος του οδικού άξονα.
  • Κατασκευή πεζογεφυρών σε δύο επιλεγμένες θέσεις