Έκθεση με τις δημιουργίες παιδιών προσχολικής ηλικίας που συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση με θέμα τα δικαιώματά τους και “αποτύπωσαν” σε ζωγραφικά έργα έννοιες, όπως η “διαφορετικότητα” και η “αλληλεγγύη”, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Την έκθεση «Όλα τα παιδιά έχουμε δικαιώματα» διοργανώνει η Έδρα UNESCO του ΑΠΘ για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, που υλοποίησε τη δράση στο Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ το ακαδημαϊκό/σχολικό έτος 2017-2018 με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επτά τμήματα προ-προνηπίων, προνηπίων και νηπίων εργάστηκαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, υπό την επιστημονική υποστήριξη της Έδρας UNESCO, πάνω στη θεματική των δικαιωμάτων του παιδιού, σε βασικές έννοιες, όπως «διαφορετικότητα» και «αλληλεγγύη», ενώ ένα τμήμα εστίασε τη δράση του στο προσφυγικό ζήτημα.
Στόχος της Έκθεσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Έδρας UNESCO του ΑΠΘ για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, είναι να παρουσιάσει τα έργα των παιδιών, αλλά και να αναδείξει τρόπους, με τους οποίους μπορούν να μάθουν τα δικαιώματά τους ήδη από την προσχολική ηλικία, θέτοντας έτσι τις βάσεις, ώστε αυτά να γίνουν μακροπρόθεσμα βίωμα και πεποίθησή τους.
“Πρόταγμα του σχολείου στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες είναι η εκπαίδευση των μαθητών ως μελλοντικών πολιτών στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, εάν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που θέτουν η πολιτισμική και θρησκευτική ετερότητα, αλλά και τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας που κλυδωνίζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Επιτακτική είναι, επίσης, και η εκπαίδευση των παιδιών πάνω στα δικαιώματά τους, ώστε να τα γνωρίζουν και να μπορούν να τα διεκδικήσουν” τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Έδρα UNESCO του ΑΠΘ με αντικείμενο την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη ιδρύθηκε το 1997 και είναι η μόνη σχετική Έδρα σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο και μία από τις ελάχιστες υπάρχουσες σε πανεπιστήμια της Μεσογείου.
Το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ λειτουργεί ως αυτοτελής παιδαγωγική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο. Διοικείται από το ΔΣ της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΕΑΔΠ ΑΠΘ) και επικουρείται στο έργο του από πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης.
Η έκθεση “Όλα τα παιδιά έχουμε δικαιώματα” εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις 10 π.μ., στο Ισόγειο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαϊου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ