Την αγορά ηλεκτρονικού, ηλεκτρολογικού και ηχητικού εξοπλισμού για τα σπίτια των παιδικών χωριών στο Φίλυρο και το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Τον εξοπλισμό, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς κ.α, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στις παραπάνω δομές.
Η σχετική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που αναπτύσσει η ΠΕΔ-ΚΜ, ενισχύοντας ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλα Ιδρύματα στην Κεντρική Μακεδονία στα οποία καταγράφονται ελλείψεις.
Στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο φιλοξενούνται συνολικά 64 παιδιά, από τα οποία 50 διαμένουν στα σπίτια του χωριού, οκτώ σε Στέγες Νέων (ενήλικα) και έξι σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.
Το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι λειτουργεί από το 1998 και σήμερα φιλοξενεί 40 παιδιά και 15 ενήλικα άτομα, που είναι φοιτητές και διαμένουν στις Στέγες Νέων. Στην ίδια δομή λειτουργούν επίσης το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας.
Στο μεταξύ, η ΠΕΔ-ΚΜ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενισχύσει με υλικοτεχνική υποδομή και πέντε σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στον απογευματινό κύκλο των οποίων φοιτούν παιδιά προσφύγων που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας της περιοχής, από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα. Το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του έργου που αφορά σε laptop, προτζέκτορες και φοριαμούς, θα γίνει το επόμενο διάστημα.