Αν γυρίσει ο χρόνος, θα διαπιστώσει κανείς πως τίποτα δεν προμήνυε πως θα προκύψει τέτοιο θρίλερ ως και τη τελευταία αγωνιστική της Α’ κατηγορίας. Παρόλα αυτά, λίγο η αγωνιστική υποχώρηση ορισμένων ομάδων, λίγο η άνοδος άλλων, έχει κάνει το τελευταίο εισιτήριο της Α1 ένα αγωνιστικό… θρίλερ.
Στην ουσία, τέσσερα σωματεία (σ.σ Λάκκωμα, Κρήνη, Αρναία, Βραστά) διεκδικούσαν την 11η θέση, την τελευταία για την Α1, ενώ από την προηγούμενη αγωνιστική και την ήττα  του Λακκώματος από την Όλυνθο, που μαθηματικά είναι στην Α’ κατηγορία, έγιναν τρεις.
Οι άλλοι τρεις είναι σε απόσταση αναπνοής, με τα Βραστά να προπορεύονται στη συγκεκριμένη κούρσα με 30 βαθμούς έναντι 28 της Κρήνης και 27 της Αρναίας. Η 30η αγωνιστική και τελευταία της Α’ κατηγορίας είναι κρίσιμη γιατί αφενός είναι το ντέρμπι μεταξύ Αρναίας και Βραστών, αφετέρου θα κρίνει και την ομάδα που θα αγωνίζεται στη νέα Α1 κατηγορία.
Σχετικά με τους αριθμούς, η Ελπίς Βραστών πάει για δυο αποτελέσματα στην Αρναία, γιατί και σε περίπτωση ισοπαλίας δεν την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της Κρήνης (παίζει στη δύσκολη έδρα της Ολύνθου), διότι σε ισοβαθμία υπερτερεί. Από την άλλη, αν επικρατήσει η Αρναία των Βραστών και χάσει η Κρήνη είναι αυτή που οδηγείται στην Α1 κατηγορία, αφήνοντας Κρήνη και Βραστά στην Α’ κατηγορία. Ένα ακόμη σενάριο είναι νίκη της Αρναίας και νίκη της Κρήνης, με τους τελευταίους να παίρνουν το εισιτήριο της Α1.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18-19/5) και τελευταίο αγωνιστικό για την ΕΠΣΧ θα είναι γνωστές όλες οι ομάδες της Α1 για την επόμενη σεζόν.