Δήμος Νέας ΠροποντίδαςΠολιτισμόςΧαλκιδική

100 χρόνια μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τις εκδηλώσεις στο Λάκκωμα

Πάγιο το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Με εκδηλώσεις λαμπαδηδρομίας και προβολή ταινίας μικρού μήκους έλαβε χώρα η πρώτη μέρα της διήμερης διοργάνωσης του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος για τα 100 χρόνια από την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων που τιμώνται φέτος. Το απόγευμα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και τα παιδιά κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη των 353 χιλιάδων ψυχών που χάθηκαν άδικα στον Πόντο.

Δεκάδες κατοίκων του Λακκώματος και όχι μόνο επανέλαβαν το πάγιο αίτημα και τους αγώνες που θα συνεχίσουν να δίνουν για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρών ήταν μεταξύ άλλων και ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Προποντίδας Δημήτρης Τσούφης. Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Ηλίας Ιορδανίδης, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων στις Βρυξέλλες και γιος του αείμνηστου δημάρχου Μουδανιών Δ. Ιορδανίδη. Ειδικότερα ανέφερε: “Τιμούμε σήμερα στο Λάκκωμα τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων και των εκτοπισμένων Ποντίων. Φέτος 100 χρόνια μετά το οργανωμένο σχέδιο καταστροφής κάθε ελληνικού και κάθε χριστιανικού στοιχείου στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά απειλείται. Μνημεία και εκκλησίες μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου βανδαλίζονται. Η πολιτεία οφείλει να τιμά την ιστορία και τη μνήμη των θυμάτων αλλά και να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της”.

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close