Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και νυν ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία από το 2014.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:
Πώς μπήκατε στην πολιτική;
Σας διαβεβαιώ ότι δεν είμαι πολιτικός. Ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου έτσι. Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο μπήκα ως παράγοντας στον ΠΑΟΚ, στην αγορά, και η πολιτική αν και είχα από παλιά προτάσεις ήρθε το 2014. Και ειλικρινά σας λέω ότι ήρθε από διάθεση συμμετοχής σε μια προσπάθεια να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι να βγει η χώρα από τα δύσκολα. Οι  ποδοσφαιριστές είμαστε οργανωτικοί και πειθαρχημένοι, βλέπουμε την ουσία στο παιχνίδι για να πετύχουμε τον στόχο, οι ποδοσφαιρόφιλοι το γνωρίζουν καλά. Αυτό βοηθάει πολύ ξέρετε και στην πολιτική. Η έννοια της ομάδας και της κοινής προσπάθειας. Ξεκίνησα από ένα μικρό χωριό της Καβάλας, με δουλειά επιμονή και υπομονή πέτυχα κάποια πράγματα. Έχω ξαναπεί, ότι με αυτόν τον κόσμο ταυτίζομαι. Των συμπολιτών μας που αγωνίζονται σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε τομέα, στα χωριά και στις πόλεις μας να κρατήσουν την οικογένεια και την ζωή τους όρθια και που η πολιτική τους έχει γυρίσει την πλάτη. Μεγαλώνω δυο παιδιά, με προβλημάτισε πολύ η μετάλλαξη της κοινωνίας μας, και πρέπει να σας πω ότι με προβληματίζει ακόμη περισσότερο σήμερα που οι παραδόσεις, οι αξίες και οι αρχές που κράτησαν τον λαό μας στα δύσκολα δυστυχώς ισοπεδώνονται.
Θεωρείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας στις Βρυξέλλες;
Ένα μεγάλο κομμάτι ναι, έχουμε όμως κάποιες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη τις οποίες και θέλω να ολοκληρώσω. Για αυτό άλλωστε και ξανακατεβαίνω στις εκλογές.
Ποιος είναι ο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης;
Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε με έντονο το βάρος της ευθύνης και που δούλεψε με μια δυνατή ομάδα να κάνει τη διαφορά. Ξέρετε οι ρόλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και στο ποδόσφαιρο, είναι διακριτοί. Δεν είμαστε όλοι υπεύθυνοι για όλα, αυτό πολλές φορές ξενίζει γιατί στα εθνικά κοινοβούλια δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Εμείς λοιπόν δουλέψαμε πολύ σε θέματα αθλητισμού, πολιτισμού και νεολαίας, σε ζητήματα που αφορούν την ανεργία, την απασχόληση και τις κοινωνικές δομές, αλλά και θέματα της υπαίθρου και της περιφέρειας. Στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, της οποίας ήμουν μέλος, λάβαμε με συναδέλφους μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η επίσημη αποστολή ξένων ευρωβουλευτών για πρώτη φορά στη Μακεδονία, έγκαιρα, το 2015 στην Αμφίπολη και την Βεργίνα ώστε να εξακριβώσουν από μόνοι τους την ιστορική αλήθεια. Στα πλαίσια αυτά «φέραμε» στις Βρυξέλλες το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και τις καταστροφές  των εκκλησιών μας στον Πόντο και την Μικρά Ασία ακόμη και σήμερα. Στην δεύτερη μου επιτροπή για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις αναδείξαμε το ζήτημα της ανεργίας των νέων αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι παίκτες για παράδειγμα μικρών κατηγοριών που δεν είναι κατοχυρωμένοι. Με την διακομματική ομάδα για τον Αθλητισμό, της οποίας υπήρξα συνιδρυτής και εκλεγμένος γενικός γραμματέας δύο φορές πετύχαμε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό αλλά και την χρήση κονδυλίων για την δημιουργία γηπέδων και εγκαταστάσεων από το πρόγραμμα INVEST EU μετά το 2021.
Παράλληλα, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μας καθηκόντων, συμμετέχουμε ως ευρωβουλευτές σε ορισμένες διακοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που αποτελούν αν θέλετε τις «διεθνείς σχέσεις» του ΕΚ με κοινοβούλια τρίτων χωρών όπως της Ρωσίας και της Σερβίας, στις οποίες και συμμετείχα. Όπως καταλαβαίνεται οι χώρες αυτές είναι πολύ σημαντικές για το εμπόριο των αγροτικών μας προϊόντων αλλά και για τον τουρισμό μας. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρω τα παραπάνω ενδεικτικά, οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο έντυπο ενημερωτικό υλικό που έχουμε διανέμει ώστε να μάθουν παραπάνω πράγματα και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την δράση και την παρουσία μου.
Παρακολουθηθούμε ότι έχετε επισημάνει ορισμένα ζητήματα που αφορούν πολιτικές υγείας…
Ναι είναι αλήθεια, είχα την τιμή να οριστώ από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρεσβευτής της εκστρατείας Μαζί Κατά του Καρκίνου, όπου αναδείξαμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, αλλά και τον καθημερινό «Γολγοθά» που βιώνουν μαζί με τις οικογένειες τους. Η έρευνα κατά του καρκίνου πρέπει να είναι προτεραιότητα, διεκδικούμε την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Στο κομμάτι αυτό, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και ο τρόπος ζωής μας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την θωράκιση του οργανισμού μας. Η σωματική άσκηση, η καλή διατροφή…
 
Στην Χαλκιδική έρχεστε κ. Ζαγοράκη;
Το συζητάτε; Δεν θα πω τα κοινότοπα και τα γνωστά… είμαι λάτρης της Χαλκιδικής, ζω πολύ κοντά, στα όρια του νομού με τη Θεσσαλονίκη. Έχω πολλούς φίλους Χαλκιδικώτες, αγαπημένα πρόσωπα και έρχομαι συνεχώς. Γνωρίζω πολύ καλά και τα προβλήματα. Έχω συναντήσει όλους τους φορείς. Έχουμε αναδείξει ζητήματα του νομού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως την ενίσχυση της μελισσοκομίας μετά και τις καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά, ζητήματα που αφορούν την ελαιοπαραγωγή και το νερό στην περιοχή, την ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων, τις υπηρεσίες αθλητικού τουρισμού και ναυταθλητισμού που μπορεί να προσφέρει η περιοχή στο σύνολο της σε συνδυασμό με τον περιπατητικό και φυσικά τον θρησκευτικό τουρισμό και το Άγιον Όρος. Έχουμε καταθέσει επίσης ερώτηση για τις εξισωτικές αποζημιώσεις που αφορούν πολλές περιοχές στη Χαλκιδική αλλά και τις υποδομές ύδρευσης και άρδευσης που θέλουν στήριξη και στον νομό σας όπως και άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Λέω πάντα ότι πρέπει στην Πατρίδα μας συνδυάσουμε τις ομορφιές μας με την  παραγωγή και τον πολιτισμό ώστε να αυξήσουμε την τουριστική περίοδο και να ενισχύσουμε τις συνέργιες μεταξύ των τομέων που «κρατούν» την οικονομία μας. Τους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στους οποίους και βασίζεται.  Έτσι θα ενισχυθεί και η παραγωγή και το εμπόριο και ο τουρισμός και θα φέρουμε και δημόσια έσοδα για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Η Χαλκιδική προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία, έχει ανάγκη από σημαντικές υποδομές της οποίες και δικαιούται.
Πως σχολιάζεται την Συμφωνία των Πρεσπών;
Απαράδεκτη εξέλιξη και συμφωνία. Έχω ξαναπεί ότι μια οριακή πλειοψηφία βουλευτών παρέδωσε την ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και του πολιτικού συστήματος. Ως Μακεδόνας νιώθω ασφαλώς θιγμένος. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια ώστε να το αλλάξουμε αυτό. Φυσικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε προοπτική των γειτόνων περνά από την Ελλάδα και αυτό θα το κάνουμε γνωστό παντού. Θέλω να ενημερώσω τους εξαγωγείς της περιοχής ότι άμεσα φέραμε και το ζήτημα των εμπορικών σημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διεκδικήσουμε την κατοχύρωση τους σε κάθε επίπεδο.