Δεκαπέντε γκουάς του Σαλβαδόρ Νταλί, έργα που ο ζωγράφος παρήγαγε μεταξύ του 1959 και του 1976 για κάρτες στις οποίες ο καλλιτέχνης εκφράζει απλόχερα τις ευχές του, θα βγουν στο σφυρί στη Γαλλία στις 4 Ιουνίου.
Η αξία αυτών των έργων πάνω σε χαρτί εκτιμάται από 20.000 /30.000 ευρώ έως 70.000/100.000 ευρώ. Τα έργα του Νταλί εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση παρότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930/1940), η οποία είναι και πιο γνωστή.
Οι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου αλλά, “εκτός του εργαστηρίου, και ο Νταλί εξέφραζε τις ευχές του”, δήλωσε ο Μπρυνό Ζομπέρ, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial. “Και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά”.
“Κατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα μεγάλα κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Νταλί ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία”.