Ξημερώνει στην πεδινή κωμόπολη του Καβαλαρίου στη Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στη λίμνη Κορώνεια, κι ανάμεσα στις πυκνές σειρές των καλλιεργημένων χωραφιών αρχίζουν να ξεπροβάλλουν στο ημίφως τα πρώτα βαν και φορτηγά, που έχουν ως προορισμό ένα από τα πέντε μεγαλύτερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων στην Ελλάδα, εμβαδού 60.000 τετραγωνικών και ύψους επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.
Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics εργάζονται 520 άνθρωποι, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, και λειτουργεί το μοναδικό στη χώρα σύστημα αυτόματης «ροής» προϊόντων, το E-TOW, με τεχνολογία RFID (ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων).
Πρόκειται για ένα σύστημα, τα «σπλάχνα» του οποίου βρίσκονται κάτω από τη γη: με τη βοήθεια έξι διαφορετικών μηχανών, το E-TOW κινεί ταυτόχρονα μέχρι και 550 από τα λεγόμενα «roll cages» ή «ρολί» (σ.σ. μεγάλα συρμάτινα καλάθια μεταφοράς προϊόντων) και παλέτες πάνω σε μια ενδοδαπέδια αλυσίδα μήκους άνω των δύο χιλιομέτρων. Τελικός προορισμός; Μια από τις 145 ράμπες αποστολών, από όπου θα τα παραλάβουν τα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν σε εκατοντάδες καταστήματα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.
«Χρονοαπόσταση» μίας ώρας και πέντε λεπτών από τη φόρτωση μέχρι τη ράμπα!
Ενδεικτικό του μεγέθους του κέντρου αποθήκευσης και διανομής είναι το γεγονός ότι, κινούμενα με μέση ταχύτητα 2,1 χλμ ανά ώρα, τα roll cages χρειάζονται περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, για να φτάσουν από τη μία πλευρά του κτηρίου στην άλλη -εκεί όπου θα φορτωθούν στα φορτηγά!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ