Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αντισυνταγματικές πρακτικές, ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επελέγη για τη νευραλγική θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οι συγκεκριμένες επιλογές ικανών ανώτατων δικαστικών, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις έντονες αντιδράσεις – οι ανώτατοι δικαστικοί άλλωστε δεν ευθύνονται για τις κυβερνητικές πρακτικές- για την αντισυνταγματικότητα των διαδικασιών ενώ έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να προβεί σε καμμία κίνηση πριν την 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ενώ μετά την 1η Ιουλίου και ως την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα κινηθεί τηρώντας τη συνταγματική τάξη.

της Ιωάννας Μάνδρου από kathimerini.gr