Σοβαρότατες παρενέργειες θα υπάρξουν από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκλογές. Κι αυτό γιατί ο “νομοθέτης” δεν προέβλεψε τί θα γίνει την επόμενη ημέρα, απλά αρκέστηκε να σκεφτεί ότι είναι δημοκρατικό να προχωράς σε συναινέσεις και συνεργασίες, αλλά δεν σκέφτηκε πως θα γίνει γίνει αυτό.

Προφανώς, το μεγάλο λάθος είναι ότι δεν σκέφτηκε πέραν της απλής αναλογικής να ΜΗΝ στέλνει και σε δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους. Αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαλούμ, όπως προκύπτει σε πάμπολλες περιπτώσεις, αλλά να συνεπάγεται και τεράστιο, χωρίς λόγο κόστος, από την επαναληπτική διαδικασία, τόσο σε χρήμα, όσο και υποβάθμιση της διαδικασίας, καθώς οι περισσότεροι των χαμένων της πρώτης Κυριακής δεν πάνε να ψηφίσουν. Ετσι είδαμε στις πλείστες των περιπτώσεων η συμμετοχή να μην αγγίζει καν το 50%.

Ενα παράδειγμα είναι η Ηλιούπολη. Η απερχόμενος πλέον Δήμαρχος, Βασίλης Βαλασόπουλος πήρε την Α΄ Κυριακή 31% και ο δεύτερος Γιώργος Χατζηδάκης 15,92%. Ο πρώτος έβγαλε 13 έδρες και ο δεύτερος 6. Ελα όμως που χθες ο δεύτερος πήρε το Δήμο με +7.000 ψηφοδέλτια απ την Α΄ Κυριακή, ενώ ο νικητής του Α΄γύρου κέρδισε μόνο 1.000… Άρα ο κ. Χατζηδάκης εξελέγη με 50,88%, έναντι 49.12%, ή 430 ψηφοδέλτια περισσότερα του τέως Δημάρχου. Τώρα λοιπόν πρέπει να τα “βρει” με 5 ακόμα παρατάξεις για να φτάσει στο απαιτούμενο 21 της πλειοψηφίας, καθώς οι σύμβουλοι είναι 41. Εφικτό; Θα δείξει.

Τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, είναι πάμπολλες και είναι βέβαιο πως θα προκληθεί αλαλούμ σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας, όπου δεν είχαμε εκλογή απ τον πρώτο γύρο, ή τουλάχιστον μία ισχυρή συμμαχία πλειοψηφίας στον δεύτερο. Πλέον Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα εξαρτώνται απο τις ισχυρές και ανίσχυρες παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να σχηματίσουν πλειοψηφίες και να εγκρίνουν όχι μόνο σημαντικά έργα, αλλά ακόμα και μία απλή ασφαλτόστρωση…

Η Θεσσαλονίκη

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συμπρωτεύουσα για να διοικηθεί απαιτείται πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων και ο τελικός νικητής Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις τους 7.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο κ. Χρήστος Μέτιος διαθέτει 17 συμβούλους και θα χρειαστεί ακόμα 9 για να ελέγξει την πλειοψηφία. Στα Ιόνια Νησιά η κυρία Ρόδη Κράτσα καλείται να διοικήσει με 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Το ίδιο και στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου που εκλέγουν 51 συμβούλους και οι νέοι περιφερειάρχες Νεκτάριος Φαρμάκης και Παναγιώτης Νίκας ελέγχους 19 και 17 αντίστοιχα.

Στον Δήμο Χανίων ο Παναγιώτης Σημανδαράκης έκανε την ανατροπή και γίνεται δήμαρχος με 9 συμβούλους σε “ολομέλεια” των 49 ατόμων.

Με 11 συμβούλους σε σύνολο 41 εκλέγεται ο νέος δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας.

Νέος δήμαρχος Αχαρνών με μόλις 10 συμβούλους σε σύνολο 45 αναδεικνύεται ο κ. Σπύρος Βρεττός.

Το 1/3 του δημοτικού συμβουλίου στα Βριλήσσια θα ελέγχει ο κ. Ξενοφών Μανιατογιάννης που ανανέωσε την θητεία του.

Λιγότερους απο το 1/4 των δημοτικών συμβούλων θα ελέγχει ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Στην Δυτική Μάνη εξελέγη δήμαρχος ο Δημήτρης Γιαννημάρας με μόλις 4 συμβούλους.

Πηγή: gazzetta.gr