ρεπορτάζ Σ. Καζάκα, φωτό Ζ. Γανίτη, επιμέλεια Κ. Σμυρλή

Την τέχνη στον δρόμο και μάλιστα μέσα σε τενεκέδες τυριού φέρνει η νέα ιδέα του Βασίλη Παυλή, του γνωστού γλύπτη στην Άθυτο Χαλκιδικής, ο οποίος ομορφαίνει την Κασσάνδρα ολόκληρη τα τελευταία χρόνια με τα έργα του.

[metaslider id=73105]

Η τελευταία του πρωτοβουλία ήταν να παρακινήσει 100 ζωγράφους από όλη την Ελλάδα να ζωγραφίσουν τα έργα τους πάνω σε τενεκέδες τυριών που απλόχερα πρόσφεραν οι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά και τα καταστήματα. Η ιδέα πήρε διαστάσεις και συμπαρέσυρε δεκάδες μαθητές, συλλόγους, ακόμη και άτομα με αναπηρία που βρήκαν νέο χώρο έκφρασης. Όλοι συνάχτηκαν στη ζωγραφική του τενεκέ και έκαναν ένα πρωτοπόρο κίνημα που καλλιτέχνησε 300 τενεκέδες. Οι 150 μαθητές έβαλαν τις δικές τους πινελιές, ενώ οι ζωγράφοι σχεδίασαν από 3 ως πέντε τενεκέδες ο καθένας, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου τους. «Η τέχνη της ζωγραφικής στο δρόμο. Μια ανοιχτή γκαλερί στον κόσμο. Όλη αυτή η προσπάθεια ανταποκρίνεται και στα δύο», τονίζει ο κ. Παυλής βλέποντας την ιδέα του να πιάνει τόπο. Όπως μας είπε, την Κυριακή 16 Ιουνίου θα παρουσιαστούν τα έργα, και μια εβδομάδα μετά, στις 23 Ιουνίου θα φυτευτούν λουλούδια σε όλους τους τενεκέδες οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Αθύτου. «Το μήνυμα άλλωστε είναι διπλό. Αφορά την τέχνη και το περιβάλλον μέσα από την ανακύκλωση», τονίζει ο Β. Παυλής.

Με ικανοποίηση βλέπει τους συγχωριανούς τους να αγκαλιάζουν το εγχείρημα και ο πρόεδρος της Αθύτου, Λεωνίδας Παπαβασιλείου. «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Βασίλη Παυλή για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία, και νομίζω ότι όλοι οι κάτοικοι είναι θετικοί. Εμείς και ο δήμος βοηθήσαμε προσφέροντας τα λουλούδια που θα φυτευτούν και ότι άλλο μας ζητήθηκε», επισημαίνει ο πρόεδρος.

Η ιδέα ήδη έχει απήχηση στην Χανιώτη αλλά και πιο μακριά, στη Γαλάτιστα Πολυγύρου όπου οι σύλλογοι και οι εθελοντές προχωρούν σε ζωγραφική τενεκέδων για να κοσμήσουν τα χωριά. Το ενδιαφέρον έρχεται και από υποψήφιους αγοραστές που θεωρούν ότι πρόκειται για μια άριστη καλλιτεχνική ιδέα.