«Έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου Αβέντις Γκιντανιάν (Avedis Guidanian), μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων του 1ου Ελληνικού Φεστιβάλ Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε από 7-9 Ιουνίου στην αρχαία πόλη της Βύβλου (το σημερινό Τζουμπάιλ ή Jbeil του Λιβάνου).

Ο Λιβανέζος υπουργός, ο οποίος εγκαινίασε το Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Λιβάνου, το οποίο, όπως σημείωσε, «προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο», κυρίως στον τομέα του τουρισμού. «Έχουμε αρκετές ομοιότητες και έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας», τόνισε ο κ. Γκιντανιάν, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά ακόμα και σε τριμερές, με την προσθήκη της Κύπρου, και σημειώνοντας πως ήδη έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αυτή τη στιγμή, για να υπάρξουν εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιντανιάν και προσέθεσε: «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του Λιβάνου και της Ελλάδας καθώς είμαστε και οι δύο μεσογειακές χώρες, κι εγώ ως υπουργός Τουρισμού θεωρώ πως θα πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να το εφαρμόσουμε εδώ, καθώς εσείς προσπαθήσατε να ξεπεράσετε τα οικονομικά σας προβλήματα επενδύοντας στον τουρισμό- και αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς στον Λίβανο».

Ο Λιβανέζος υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε τη σημαντική παρουσία Λιβανέζων τουριστών στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον και ο αριθμός των Ελλήνων που θα επιλέγουν τον Λίβανο ως προορισμό για τις διακοπές τους. «Υπάρχουν πάρα πολλοί Λιβανέζοι που επισκέπτονται την Ελλάδα, κυρίως αρμενικής καταγωγής, όπως κι εγώ. Η Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς, τους Λιβανέζους. Νομίζω, ωστόσο, ότι δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που επισκέπτονται την Ελλάδα κι αυτό κυρίως επειδή δεν προωθούμε τον Λίβανο ως τουριστικό προορισμό όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα. Είναι αυτό το πεδίο, το οποίο προσπαθούμε τώρα να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα προς τον Λίβανο, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να αυξηθούν. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε την εικόνα του Λίβανου στην Ελλάδα, να δουλέψουμε σκληρά πάνω σ΄ αυτό. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να το κάνουμε κι ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκιντανιάν.

Σε ό,τι αφορά, δε, το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, που εγκαινιάστηκε, το βράδυ της Παρασκευής με μεγάλη επιτυχία, καθώς οι επισκέπτες του ξεπέρασαν την πρώτη ημέρα τις 5.000, είπε πως σίγουρα, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν στο να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. «Εδώ έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό, τα ελληνικά ήθη κι έθιμα και ταυτόχρονα κι εσείς, όσοι έρχεστε στη χώρα μας από την Ελλάδα, έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον δικό μας πολιτισμό. Θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους διοργανώσεις περισσότερες φορές τον χρόνο καθώς είναι ίσως η πιο σημαντική πλατφόρμα ώστε οι Λιβανέζοι και οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον».

Αδελφοποίηση της Βύβλου με ελληνική πόλη, θέλει ο δήμαρχος Ουισάμ Ζααρούρ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Βύβλου Ουισάμ Ζααρούρ (Wissam Zaarour), μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίστηκε βέβαιος πως το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου είναι μόνο η αρχή ώστε η διοργάνωση αυτή να καταστεί θεσμός και εξέφρασε, μάλιστα, τη βούληση της δημοτικής αρχής να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που φιλοξενούμε εδώ, είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως κατοίκους της Βύβλου. Αν διαβάσει κανείς την ιστορία της πόλης, θα δει ότι η σημερινή πόλη με το όνομα Jbeil είναι η αρχαία Βύβλος, όνομα που της έδωσαν οι Έλληνες. Αυτό δείχνει τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Γι αυτό τον λόγο, το γεγονός ότι διοργανώνεται εδώ ένα τέτοιο φεστιβάλ είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στόχος μας είναι να το διοργανώνουμε κάθε χρόνο εδώ και κάθε χρόνο να φέρνουμε περισσότερους ανθρώπους από την Ελλάδα στην πόλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Βύβλου, μιας ξεχωριστής πόλης, αφού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μάλιστα, ο κ. Ζααρούρ εξέφρασε την επιθυμία του να αδελφοποιηθεί η Βύβλος με μια ελληνική πόλη ώστε οι ιστορικοί δεσμοί της με το ελληνικό στοιχείο να αποτυπωθούν με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο. «Στόχος μας ακόμα είναι να αδελφοποιήσουμε τη Βύβλο με κάποια ελληνική πόλη προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας με την Ελλάδα. Η ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών στις δύο πλευρές, σε τοπικό επίπεδο, θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε.

«Λιβανέζοι και Έλληνες έχουν ιστορικούς δεσμούς», σημείωσε, τονίζοντας πως «αυτούς τους δεσμούς πρέπει να τους φέρουμε ξανά στο προσκήνιο καθώς όπου κι αν πάει κανείς στη Βύβλο, βλέπει πράγματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και το ελληνικό χρώμα είναι έντονο».

Ο κ. Ζααρούρ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους Έλληνες να επισκεφθούν την «εκπληκτική αυτή πόλη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε υπέροχες παραλίες, έχουμε το ξακουστό κάστρο μας, εκκλησίες περίτεχνες, υπέροχο κλίμα… Αν έρθει κάποιος στη Βύβλο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μπορεί να πάει για μπάνιο και σε πολύ κοντινή απόσταση από εδώ μπορεί ταυτόχρονα να βρει μέρος για να κάνει …σκι. Αυτό είναι κάτι μοναδικό».

Προς το παρόν, οι Λιβανέζοι είναι αυτοί που παίρνουν μια «γεύση» από Ελλάδα, στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, μια πρωτοβουλία του Λιβανέζου (με ελληνικές ρίζες) δημοσιογράφου Τζορτζ Ιντ (George Eid) και των συνεργατών του, που «αγκάλιασε» το υπουργείο Τουρισμού του Λιβάνου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η ελληνική διπλωματική Αρχή στη Βηρυτό και πολλοί άλλοι φορείς, αλλά κυρίως ο ίδιος ο κόσμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ