Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, η εναρκτήρια ενημερωτική ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την οποία επισημοποιήθηκε η θεσμική διαβούλευση με τους εταίρους για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εθνικές θέσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης καθώς και στην ανάγκη διευρυμένης συμμετοχής όλων των εταίρων και ιδιαίτερα των αγροτών στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος επεσήμανε τα κρίσιμα σημεία και τις προκλήσεις για την ελληνική γεωργία που αναδεικνύονται από τις διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Τάσος Χανιώτης, Δ/ντής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στελέχη της Γενικής Δ/νσης τα οποία συμμετέχουν στη γεωγραφική ομάδα υποστήριξης για την προετοιμασία των Στρατηγικών Σχεδίων, παρουσίασαν πιο αναλυτικά τεχνικά θέματα που αφορούν στις άμεσες ενισχύσεις, στις τομεακές παρεμβάσεις και στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης.

Η υφιστάμενη κατάσταση στη γεωργία και στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και η εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων την περίοδο 2015-2020, παρουσιάστηκαν από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν ζωντανά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής σε ερωτηματολόγιο σχετικά με κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της νέας ΚΑΠ. Η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου θα αποτελέσει τη βάση ενός πιο εμπλουτισμένου ερωτηματολογίου, το οποίο θα τεθεί σε ευρεία ηλεκτρονική διαβούλευση.

Στο κλείσιμο της ημερίδας, παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα των άμεσων ενεργειών για την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ και των διαδικασιών διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς του αγροτικού χώρου.

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας έχουν αναρτηθεί στους δικτυακούς τόπους του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (www.agrotikianaptixi.gr) και του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (www.ead.gr).