“Σε ξύπνησαν με τη βία νωρίς το πρωί για να πας στη δουλειά όταν ήσουν παιδί; Όχι; Μη συντηρείς την παιδική εργασία!”. Αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσουν να διαδώσουν ευρύτερα μέλη της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της παιδικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε μια στοχευμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα παιδιά των φαναριών, ομάδα εργαζομένων της οργάνωσης θα βρίσκεται σε φωτεινούς σηματοδότες κεντρικών δρόμων φορώντας μάσκες όπου θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία ενός ανήλικου παιδιού και θα μοιράζουν στους οδηγούς έντυπα κατά της παιδικής εργασίας.

Από την αρχή του 2019 μέχρι και τον Μάιο, οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ ήρθαν σε επαφή με περίπου 550 παιδιά που ζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και επιβιώνουν δουλεύοντας, από τα οποία περίπου 450 είναι ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και τα 95 είναι από την Ελλάδα ή άλλες βαλκανικές χώρες. Από τα Βαλκάνια, τα περισσότερα παιδιά που εντοπίστηκαν προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η ΑΡΣΙΣ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου και διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης σήμερα, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, στη Νέα Παραλία, στις “Ομπρέλες” του Ζογγολόπουλου.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση European Play Association (e.p.a).