«Έχουμε ξεκινήσει ήδη να εργαζόμαστε», δηλώνει ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Κτηνιατρικής, Νίκος Παπαϊωάννου. Γνωστοποιεί πως η πρώτη συνάντηση -την επομένη των πρυτανικών εκλογών- με την απερχόμενη διοίκηση δεν είχε απλώς εθιμοτυπικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες ενδελεχούς ενημέρωσης των νέων Πρυτανικών Αρχών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ήδη δρομολογούνται δράσεις προτεραιότητες με ορόσημο για την υλοποίησή τους τις 60 πρώτες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων τους.  Στην κορυφή αυτή της ατζέντας, όπως γνωστοποιεί ο κ. Παπαϊωάννου, βρίσκονται άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας εντός του campus.

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει μακροπρόθεσμα στα θέματα ασφάλειας εξηγεί: «Πρόθεση είναι να συζητήσουμε στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα τις όποιες προτάσεις υπάρχουν και να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, σύμφωνα με την αντίληψή μου για την ανοιχτή πρυτανεία. Βεβαίως, θα συζητούμε εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων». Παρατηρεί ότι η κουλτούρα της κοινωνίας μας θέλει τους δημόσιους χώρους -κατ’ επέκταση και το δημόσιο πανεπιστήμιο- ελεύθερα προσβάσιμους από όλους, αλλά και διαμηνύει ότι «η ελευθερία πρόσβασης στο campus δεν μπορεί να ερμηνεύεται ότι το Πανεπιστήμιο είναι ξέφραγο αμπέλι». «Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και την πόλη σημαίνει ασφαλές περιβάλλον, όπου κάθε πολίτης, κάθε ηλικίας θα μπορεί να κυκλοφορεί όποια ώρα, χωρίς να φοβάται ότι θα τον ληστέψουν και θα τον χτυπήσουν, ή ότι θα προσπαθήσουν να του πουλήσουν ναρκωτικά» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση που προσδοκά να έχει με τους θεσμικούς του συνομιλητές ως πρύτανης του ΑΠΘ εξηγεί ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων, τις οποίες ανέλαβε έναντι της πανεπιστημιακής κοινότητας, περνά από τη βούληση και την απλή λογική αλλά και από την πίεση στην κεντρική εξουσία «όποια και να είναι αυτή, έτσι ώστε να διεκδικούμε το Αριστοτέλειο να είναι ο συνδιαμορφωτής των πολιτικών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι ο τροχονόμος των πολιτικών αποφάσεων». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «δεν μπορείς να απαιτείς από την Πολιτεία, από τον υπουργό Παιδείας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λύση στο πρόβλημά σου απλά εκθέτοντάς το», καθώς «κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί», όμως, «αν έχεις πρόταση συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη δε σου αρνείται κανείς τον διάλογο».

Σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια με ομάδα φοιτητών σημειώνει ότι με το ποσοστό 82,7% της συμμετοχής της στις πρυτανικές εκλογές -και παρά το κλίμα έντασης των προηγούμενων ημερών- η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα περιφρούρησε μία κορυφαία δημοκρατική ακαδημαϊκή διαδικασία. Τονίζει δε, ότι η βία ως μέσο επιβολής απόψεων και παρεμπόδισης της λειτουργίας των οργάνων του Πανεπιστημίου δε θα γίνει ποτέ αποδεκτή.
Για το νέο πρυτανικό σχήμα και τους τέσσερις αντιπρυτάνεις που εξελέγησαν εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «κοινή αγωνία όλων είναι να πετύχουμε, το σχέδιό μας για το πανεπιστήμιο που μας αξίζει, να γίνει πράξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ