Στουρνάρας: Σημαντικοί οι μπακάληδες στην ελληνική οικονομία

  Στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στον Alpha, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον κ. Στουρνάρα. «Δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις “μπακαλικής”. Είναι δυνατόν να προβλέπει το ύψος του πλεονάσματος από το πρώτο τετράμηνο; Είναι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας που προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή στήριξης», είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

  Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αρχικά ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε ως σημαντική τη συμβολή των μπακάληδων στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ. Παράλληλα όμως, ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι οι υπολογισμοί- που προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού- είναι της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι δικοί του και τους χαρακτήρισε μετριοπαθείς. Αυτοί οι υπολογισμοί εστιάζονται σε συγκεκριμένα υποδείγματα και σε μοναδικά στοιχεία που διαθέτει αποκλειστικά η Διεύθυνση Μελετών της ΤτΕ της οποίας, σημειώνει ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ, προΐσταται η σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον.

  Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον Alpha, ο κ. Τσίπρας είχε επιτεθεί για μία ακόμη φορά κατά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι «δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις «μπακαλικής». «Είναι δυνατόν να προβλέπει το ύψος του πλεονάσματος από το πρώτο τετράμηνο;» είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

  Στο ερώτημα πως η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την απόκλιση αυτή από το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα να την αντιμετωπίσει και υπενθύμισε ότι η ΤτΕ είναι σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης.

  «Θα πρόσφερε υπηρεσίες συμβούλου και στην κυβέρνηση Τσίπρα, πλην όμως αυτή δεν ήθελε», επισημαίνεται στο «Βηματοδότης».

  Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Μάιο προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξει η ανάγκη νέων μέτρων αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, τονίζοντας πως οι επενδυτές ανησυχούν για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ θα είναι δύσκολο να υπάρξει υπερπλεόνασμα το 2019.