Δήμος ΚασσάνδραςΥγείαΧαλκιδική

Το καλοκαίρι ξεκίνησε αλλά… όχι μόνο αυτό

Θα μπορούσες να το πεις και σκάνδαλο

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος σε μία Κασσάνδρα που έχει αρχίσει να βουλιάζει από κόσμο και βάρδια στο ασθενοφόρο Κασσάνδρας υπάρχει μόνο μία: 07:00-15:00 για το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα.

Τις υπόλοιπες ώρες θα κλειδώνει, όπως επίσης θα κλειδώσει άλλες 40 φορές μέσα στον μήνα.

Τι σημαίνει αυτό:
Αν κάποιος από εσάς κινδυνέψει όλες αυτές τις ώρες, θα περιμένει μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο από πιο μακριά και μόνο αν υπάρχει ελεύθερο.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου υπήρχε πάλι η ίδια κατάσταση, έχοντας μόνο νυχτερινή βάρδια.. Όταν το πρωί της Κυριακής συνέβη καρδιακή ανακοπή ενός ανθρώπου στο Πευκοχώρι, το ασθενοφόρο που ήρθε από μακριά έφτασε σε 90 περίπου λεπτά.

Παρόλα αυτά, καμία καταγγελία δεν έγινε, κανείς δεν άλλαξε αποφάσεις, γιατί ”έτσι είναι η κατάσταση, τι να κάνεις…”.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό το χρονικό πλαίσιο, θα πρέπει να πούμε πως το αντίστοιχο αυτού είναι: καρδιακή ανακοπή στην πλατεία Αριστοτέλους και το ασθενοφόρο να έρχεται από την Δράμα ή την Λάρισα.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό:
Το ασθενοφόρο της Κασσάνδρας αποφασίστηκε από τους υπευθύνους πως θα πρέπει να έχει τον μικρότερο αριθμό προσωπικού 7 διασώστες, ενώ τα υπόλοιπα 4 ασθενοφόρα: Μουδανιών, Πολυγύρου, Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου, κρίθηκε πως θα πρέπει να επανδρωθούν με τις μεταθέσεις των τελευταίων ετών ως ”πιο κρίσιμα”, διαθέτοντας πλέον από 8 έως 11 διασώστες.

Επτά διασώστες και μισό περίπου ασθενοφόρο που στελεχώνουν, σημαίνει 40 περίπου κενά 8ωρα τον μήνα, σε μία Κασσάνδρα που έχει μέσο όρο τα καλοκαίρια κοντά στο μισό εκατομμύριο πληθυσμού, είναι ο πιο συχνός προορισμός τουριστών, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ένα κακό-ανεπαρκές οδικό δίκτυο και με μία ιδιόρρυθμη στενόμακρη χερσόνησο που απαιτεί πολλά λεπτά για να φτάσει το ασθενοφόρο από το ένα σημείο της στο άλλο.

Θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο;
Η εμπειρία μας λέει όχι.
Το 2012 υπήρχαν 11 διασώστες και ζητούσαμε από τότε μόνιμη βοήθεια με δεύτερο ασθενοφόρο τα καλοκαίρια και μία λύση βάσει της λογικής, των ερευνών κ.ο.κ., στέλνοντας αρκετές επιστολές σε Υπουργούς Υγείας, Προέδρους ΕΚΑΒ, Διευθυντές ΕΚΑΒ, υπευθύνους τομέα Χαλκιδικής, Εισαγγελία Πολυγύρου προσωπική παρουσία πολιτών Κασσάνδρας, χωρίς όμως απάντηση και κάποια μόνιμη λύση.

Κλείσαμε συμβολικά με πολίτες τον δρόμο της Κασσανδρείας και τίποτα δεν έγινε.

Ήρθαν τα κανάλια και τυχαία έφτασε τραυματίας φορτωμένος σε ”κλούβα” λόγω έλλειψης ασθενοφόρου και πάλι τίποτα δεν έγινε.

Στις 27.05.2019 πρωτοκολλήσαμε ακόμη μία επιστολή-διαμαρτυρία στην Υπηρεσία του ΕΚΑΒ ενημερώνοντας για όλα αυτά, χωρίς όμως απάντηση-ανταπόκριση-βοήθεια.

Απεναντίας είδαμε τον αριθμό των διασωστών Κασσάνδρας να συρρικνώνεται αργά-βασανιστικά-σημαντικά και δεν φτάνει αυτό, τους προηγούμενους μήνες μας ανάγκασαν να κάνουμε βάρδιες και σε άλλα ασθενοφόρα άλλου τομέα με αμφίβολη νομική υπόσταση, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την δυναμική και τις βάρδιες της Κασσάνδρας.

Όχι λοιπόν σε μόνιμο προσωπικό, όχι σε μηχανή επειγόντων που ζητήσαμε, ακούμε τώρα όχι σε επικουρικό καλοκαιρινό προσωπικό, άρα όχι στην πρόληψη και την κοινή λογική.

Ποια είναι η λύση:
Η λύση είναι δυστυχώς αρκετά λακωνική.
Να προσέχετε όλοι σας περισσότερο…. με σκοπό να μην πάθετε καρδιακές ανακοπές, να μην πνιγείτε από ξένο σώμα, να μην πνιγείτε στη θάλασσα, να μην συγκρουστείτε με τη μηχανή ή το όχημα σας, να μην γλιστρήσετε και πέσετε, γιατί οι πιθανότητες δεν θα είναι υπέρ σας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς:
Κάποιοι από εμάς, είτε επαγγελματίες υγείας είτε κάποιες εκατοντάδες εθελοντές-εκπαιδευμένοι-πιστοποιημένοι μαθητές και πολίτες από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε με 34 απινιδωτές που τοποθετήσαμε σε όλες τις κοινότητες, μέχρι να φτάσει το απομακρυσμένο ασθενοφόρο, λίστες με τηλέφωνα υπάρχουν σε όλες τις κοινότητες.

Δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, αντιθέτως πεισμώνουμε περισσότερο!!!

Θα δουλέψουμε εθελοντικά πέραν της βάρδιας στο ασθενοφόρο, βοηθώντας έτσι τους αγαπημένους σας αλλά και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας που τους έχει αγχώσει αυτή η κατάσταση.

Αν θέλεις να αλλάξει η νοοτροπία μιας χώρας δεν μπορείς να περιμένεις, πρέπει να δράσεις, κάποιος έξυπνος θα το είπε.

Πηγή: Facebook

Μιχάλης Σουνάς

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία στο Super TV&Radio το 2013. Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθλητικά Νέα των Συντακτών» και την «Arena Press» αλλά και τις διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης www.allaboutaris.com, www.acadimies.gr και το pamebala.gr. Επίσης, είχε ενεργό ρόλο στο YellowRadio 92,8 και το www.yellownews.gr. Από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «Στα δίχτυα της Χαλκιδικής» στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του νομού και από τον Οκτώβριο του 2017 συμμετέχει στην ομάδα του Χαλκιδική Πολιτική.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close