Το προηγούμενο τριήμερο αναβίωσαν στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής οι εκδηλώσεις για τις «Αναμνήσεις από τις παλιές Πατρίδες», με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Προικόννησος. «Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αναβιώσουν εκείνες τις δύσκολες ώρες της προσφυγιάς», όπως είπε ο νέος δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρρίσσης Ντέμπλας. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία στο Σύλλογο και όλους εκείνους που βοήθησαν να ρίξουν και πάλι στα νερά της θάλασσας του Ν. Μαρμαρά την ιστορική Σαντάλα, το σκάφος που προπορευόταν της ψαράδικης πομπής στο νησί Μαρμαράς στη Μικρά Ασία.

Το ιστορικό της Σαντάλα έδωσε στις εκδηλώσεις ο Αβραάμ Σαλπικτίδης. Όπως ανέφερε η Σαντάλα κατέληξε έρημη και απεριποίητη στο λιμάνι του Ν. Μαρμαρά, μέχρι που ο Σύλλογος μετέφερε το σκαρί της στα ναυπηγεία Ιερισσού, όπου έγινε αναπαραγωγή του αυθεντικού σχεδίου, με σκοπό να αρμενίζει και πάλι στη θάλασσα, όπως έγινε.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι και μουσική, με άφθονο ποτό και ψητά εδέσματα.

Το ιστορικό αναβίωσης

Η Σαντάλα μπορεί κάποτε να ήταν η κινητήριος δύναμη στα νερά του παλιού  Μαρμαρά αλλά η τύχη της στο Ν. Μαρμαρά δεν ήταν και τόσο ευοίωνη. Χρησιμοποιήθηκε όσο ήταν χρήσιμη και απλά αντικαταστάθηκε από νέα, γερά και γρήγορα σκαριά λησμονώντας την ιστορία της.

[metaslider id=74334]

Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες ανακατασκευής ή ακόμα και κατασκευής αλλά, άλλες έπεσαν στο κενό ή και άλλες στο βυθό. Ήταν τα παιδιά του ΕΠΑΛ Νικήτης που μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα θέλησαν να ζωντανέψουν την ιστορία της Σαντάλα και να την συστήσουν και πάλι στον κόσμο. Στην προσπάθειά τους αυτή μας βρήκαν συμπαραστάτες. Η ομάδα της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ έπειτα από συνάντηση που είχε με την εκπαιδευτικό Ελένη Ζουμπουλίδου βοήθησε στην πραγματοποίηση της τηλεοπτικής συνάντησης και στη δημιουργία mini doc των μαθητών με ανθρώπους που  γνώριζαν την ιστορία της Σαντάλας.