Τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών έλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την στρατηγική και τις δράσεις που υλοποίησε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2018.

Στην εξαμελή  αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών και Ευρωπαϊκών Περιφερειών που επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (11 και 12 Ιουνίου 2019), με επικεφαλής τον Christophe Rouillon, δήμαρχο της πόλης Coulaine της Γαλλίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2018 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες για τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2018 και συμμετείχαν στην 5η επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, όπου είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και τις μελλοντικές προσκλήσεις.

Στη συνέχεια –ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολις και ενημέρωσή τους από στελέχη της «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» για το μνημόνιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το CERN, καθώς και παρουσίαση εκ μέρους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση των σημαντικών ωφελειών από την συμμετοχή τους στην επιχειρηματική αποστολή, στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή τα μέλη της αντιπροσωπείας συζήτησαν με τους εταίρους του πιλοτικού έργου “Fresh Fruits”, το οποίο μέσα από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτομιών υποστηρίζει παραγωγούς φρούτων, προκειμένου να παράξουν ποιοτικότερα και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Το πιλοτικό αυτό έργο  υλοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών ψηφιακών πλατφορμών αγροδιατροφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρικής συνεργασίας για τη Γεωργία Υψηλής Τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Υποστήριξης και Συμβουλευτικής για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας στις ΜΜΕ, καθώς και της λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως «Ζωντανού Εργαστηρίου»

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από οργανωμένη επίσκεψη στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και ειδικήξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στη θεματική έκθεση ο «Χρυσός των Μακεδόνων» από την προισταμένη του τμήματος Συλλογών Λίθινων, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών Στυλιάνα Γκαλινίκη, ενώ γεύτηκαν πιάτα της μακεδονικής κουζίνας σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν τους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής Christophe Rouillon, σε συνέντευξή του σε τοπικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε το σχέδιό της για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικές τις προσπάθειες της να ενισχύσει τον τουριστικό και αγροδιατροφικό κλάδο μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα προβολής και εξωστρέφειας». Μιλώντας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Rouillon έκανε λόγο για «Περιφέρεια-πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες», τις οποίες κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας στις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.