Με νέες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε εξέλιξη ή στα σπάργανα υποδέχονται τη φετινή τουριστική σεζόν η Χαλκιδική. Οι μεγάλες καθυστερήσεις, ωστόσο, στην αξιολόγηση των επενδυτικών αιτημάτων για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο φρενάρουν την υλοποίηση πρόσθετων τουριστικών επενδυτικών projects.

«Ναυαρχίδα» των επενδύσεων αποτελεί για ακόμη μια φορά, όπως είναι αναμενόμενο, η Χαλκιδική.

Οι «φρέσκιες» πληροφορίες από την ξενοδοχειακή και μεσιτική αγορά της περιοχής αναφέρουν ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μεγάλη τουριστική επένδυση -άνω των 35 εκατ. ευρώ- στην περιοχή Ξηροποτάμι της Ιερισσού, στο τρίτο πόδι. Η επένδυση θα γίνει από επενδυτικό σχήμα στο οποίο προΐστανται οι ρώσοι αδελφοί Κολέσνικοφ της Cronwell Hotels & Resorts, σε έκταση 300 στρεμμάτων, για τη δημιουργία πολυτελούς (πεντάστερου) resort, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα, βίλες κ.ο.κ.

Από την Cronwell, εξάλλου, πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία στο συγκρότημα «Miraggio Thermal Spa Resort», στο Παλιούρι της Κασσάνδρας, το «Miraggio Park Theatre», ένα εντυπωσιακό και μοντέρνο αμφιθέατρο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μεγάλες και τεχνικά προηγμένες παραγωγές και παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά, μεταξύ των οποίων καλλιτεχνικό πατινάζ, τσίρκο και χορό. Υπενθυμίζεται ότι η Cronwell διαθέτει παρουσία επί του παρόντος στη Βόρεια Ελλάδα με τέσσερα ξενοδοχεία με συνολική χωρητικότητα άνω των 600 δωματίων, το Bomo Rahoni Cronwell Park Adults Only, το Bomo Sermilia Cronwell Resort και το Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική, και το Bomo Platamon Cronwell Resort στην Πιερία.

Στα μέσα του φετινού Ιουλίου αναμένεται, στο μεταξύ, να τεθεί σε λειτουργία το νέο πεντάστερο συγκρότημα «Portes Lithos Luxury Resort» της εταιρείας «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.», συμφερόντων της οικογένειας Μπακογιάννη, στη Νέα Ποτίδαια στο πρώτο πόδι. Πρόκειται για επένδυση χαμηλής δόμησης, ύψους 13 εκατ. ευρώ, σε έκταση 27 στρεμμάτων, με 250 μέτρα πρόσοψη στη θάλασσα και συγκρότημα οικίσκων γύρω από κεντρικό κτίριο, κεντρική μεγάλη πισίνα αλλά και ανεξάρτητες πισίνες σε κάθε πτέρυγα, χώρους γυμναστηρίου, spa, roof garden κ.ά.

Κοντά σε συμφωνία για εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης για το Πόρτο Καρράς φέρεται να βρίσκεται επίσης η Τεχνική Ολυμπιακή του ομίλου Στέγγου, μέχρι την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαδικασίας πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το αμερικανοϊαπωνικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Investment Group, με το οποίο αναμένεται άμεσα η σύναψη ομολογιακού δανείου της τάξης των 40 εκατ. ευρώ με εξασφάλιση ακίνητα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, για την αποπληρωμή του συνόλου του δανεισμού της «Πόρτο Καρράς» (περί τα 23 εκατ. ευρώ) και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής και το καλοκαίρι του 2020 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, 500 κλινών, της «Μεντεκίδης Κατασκευαστική Α.Ε.» στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας. Η επένδυση είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, σε παραθαλάσσια έκταση 253 στρεμμάτων, που πωλήθηκε με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ και την οποία η εταιρεία απέκτησε έναντι τιμήματος 9,61 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα, θα περιλαμβάνει και bungalows, βοηθητικά κτίρια, πισίνες κ.ά. και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για συμφωνία με εταιρεία διαχείρισης τουριστικών ακινήτων.

Την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου 120 κλινών πάνω στη θάλασσα δρομολογούν στο Πευκοχώρι Κασσάνδρας επενδυτές από την Αυστρία, σε έκταση που έχει ήδη αγοραστεί. Επίσης στο Πευκοχώρι μια νέα «Πολιτεία», που θα περιλαμβάνει και βίλες με πισίνες και κήπους προς πώληση -ένα διπλό project τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης έχει στα σπάργανα η Concept Business Group του έλληνα «βασιλιά» του βρετανικού real estate, Νικόλαου Τριμμάτη, ο οποίος φέρεται να εξετάζει, ταυτόχρονα, και την περίπτωση ξενοδοχειακής μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το Porto Carras.

Επίσης, στη Σιθωνία δρομολογείται επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων από τη βουλγαροκυπριακών συμφερόντων εταιρεία «Λήκυθος Α.Ε.», στη θέση του υφιστάμενου «Hotel Likitos Village» (τριών αστέρων) και σε όμορη έκταση στον Νέο Μαρμαρά, με κεντρικό ξενοδοχείο και κατοικίες-βίλες, κέντρο spa, πισίνες κ.ά.

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει, παράλληλα, στη Χαλκιδική στην κατασκευή μικρών μονάδων 30 – 40 δωματίων, μέσω χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Η περιοχή πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, μπορεί και πρέπει να υποδεχτεί και άλλες νέες τουριστικές επενδύσεις πέντε και τεσσάρων αστέρων.

Πηγή: makthes.gr