Στο επίκεντρο τον πολίτη βάζει στις δράσεις που αναπτύσσει για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού φαρμακείου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αντιλαμβανόμενος τον νέο ρόλο του φαρμακείου και τη συμμετοχή του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ΠΦΣ ενισχύει τη δράση του με μια σειρά ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και την υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το νέο Πρόγραμμα Επιστημονικής Επιμόρφωσης των Φαρμακοποιών

Εκατό εκατομμύρια έκτακτα περιστατικά όπως καρδιακά επεισόδια, οικιακά ή εργατικά ατυχήματα, συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Σε ένα μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων, η παροχή πρώτων βοηθειών στα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν είναι καθοριστική για την επιβίωση ή την καλή έκβαση του περιστατικού.

Για να κατανοήσει, λοιπόν, κάποιος πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών και η θέση των φαρμακείων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, το 58% των πολιτών μπορεί να φτάσει στο φαρμακείο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, ανέφερε ο κ.Βαλτάς.

Πρώτες Βοήθειες

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Αντώνιος Αυγερινός, «όλοι έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε και να δώσουμε πρώτες βοήθειες. Τα πρώτα λεπτά μετρούν. Εάν ο χρόνος αναμονής ασθενοφόρου αξιοποιηθεί με την παροχή πρώτων βοηθειών, τότε η πιθανότητα να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή αυξάνεται».

Χρήση αναπνευστικών συσκευών

Με δεδομένο ότι 43% των χωρών της ΕΕ έχουν τη διαχείριση του άσθματος (ΧΑΠ) στα φαρμακεία, η εκπαίδευση στη χρήση των αναπνευστικών συσκευών μπορεί να συντελέσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών.

«Από πολλές μελέτες είναι αποδεδειγμένο ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών αυτών δεν χρησιμοποιεί σωστά τις συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων και ένα παρόμοιο ποσοστό δεν έχει καλή συμμόρφωση στη μακροχρόνια λήψη τους», ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας.

Πρόσθεσε ότι εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το παιδικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πνευμονοπάθεια στα παιδιά και περίπου 1 στα 3 παιδιά έχει πάρει ή παίρνει εισπνεόμενα φάρμακα, ενώ 3 στους 20 ενήλικες χρειάζονται εισπνεόμενα φάρμακα για χρόνια αντιμετώπιση του άσθματος ή της ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας) γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα της ορθής χρήσης των εισπνεόμενων συσκευών.

«Ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενή στη διαχείριση της ασθένειας. Διαθέτει σημαντικές γνώσεις σχετικά με τη δράση των φαρμάκων και διαθέτει περισσότερο χρόνο, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει γόνιμα συνεπικουρώντας στην προσπάθεια του ιατρού για να βοηθήσει τον ασθενή. Επιπλέον η συχνή συναναστροφή του με τον ασθενή τον κάνει ένα δυνητικά “χρήσιμο monitor” στη συμμόρφωση για τη θεραπεία» προσθέτει ο κ. καθηγητής.

Παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων (παρασκευάζονται από τον φαρμακοποιό στο φαρμακείο)

«Όλα τα γαληνικά σκευάσματα παρασκευάζονται και χορηγούνται στους ασθενείς χωρίς να έχουν πάρει έγκριση ή άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, σε αντίθεση με τα εμπορικά διαθέσιμα ιδιοσκευάσματα, ανέφερε η Σοφία Χατζηαντωνίου, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών. Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, «επιβάλλει στον ιατρό να κάνει μια εκτίμηση του κινδύνου που προέρχεται από τη συνταγογράφηση ενός μη εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ γαληνικού σκευάσματος και στον φαρμακοποιό να κάνει μια κατάλληλη αξιολόγηση του κινδύνου που προέρχεται από τις κρίσιμες παραμέτρους της ποιότητας του γαληνικού σκευάσματος (όπως ποιότητα δραστικής ουσίας, εκδόχων, περιέκτη, μεθόδου παρασκευής, σταθερότητα προϊόντος και προσδιορισμός ημερομηνίας χρήσης)».

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας τα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020. Πιο συγκεκριμένα:

– Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών: Διεξάγονται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 7 σεμινάρια σε συνεργασία με τους φαρμακευτικούς συλλόγους Σερρών, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Μαγνησίας, Αργολίδας, Χαλκιδικής και Χανίων. Παράλληλα, έχουν ήδη προγραμματιστεί σεμινάρια για το 2019 με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Κορινθίας, Κέρκυρας, Έβρου, Εύβοιας, Ροδόπης, Θήβας και Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει και σε άλλους φαρμακευτικούς συλλόγους το 2020.

– Σεμινάρια ορθής χρήσης αναπνευστικών συσκευών: Ξεκίνησαν στις Σέρρες, τον Απρίλιο, και θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τη Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

– Σεμινάρια υποδειγματικής παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων: Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια της Θράκης, τον Μάιο, και θα συνεχιστούν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ο φαρμακοποιός κατέχει κομβικό ρόλο στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Μεσολαβεί στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς. Πιστεύουμε ότι πλέον έχει ωριμάσει ο καιρός για τη συνεργατική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή όλων των εμπλεκομένων, γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Α.Βαλτάς.