Το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού της συμβουλίου.

Η απόφαση προτάσσει την ανάγκη δράσης μπροστά «στην εντυπωσιακή άνοδο» της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους νέους «που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Το κείμενο που υιοθετήθηκε διευκρινίζει πως για να πωλείται κάποιος τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Σαν Φρανσίσκο -είτε σε κατάστημα είτε μέσω Διαδικτύου-θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει την έγκριση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εγκρίνει κανένα.

Η απόφαση ισχύει και για τα προϊόντα με βάση τον αρωματικό καπνό, όμως δεν προβλέπει ποινές για την κατοχή ή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως είχε κάνει πέρυσι η Σιγκαπούρη που έθεσε σε εφαρμογή αυστηρή απαγόρευση των προϊόντων αυτών. Οι παραβάτες θα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

Η Δημοκρατική δήμαρχος της φιλελεύθερης αυτής πόλης της πολιτείας της Καλιφόρνια, η Λόντον Μπριντ, έχει ήδη δηλώσει ότι θα επικυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ επτά μήνες μετά την υπογραφή της, δηλαδή στις αρχές του 2020.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων «βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά μας με τις διαφημίσεις τους και τα εθίζουν στη νικοτίνη», κατήγγειλε η Μπριντ πριν από την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, εκτιμώντας ότι το Σαν Φρανσίσκο θα πρέπει «να δράσει για να προστατεύσει την υγεία των νέων».

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των νέων Αμερικανών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε κατά ενάμιση εκατομμύριο το 2018, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην μάχη κατά του καπνίσματος στα λύκεια και τα κολλέγια.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη και άλλα προϊόντα, όμως όχι τις ουσίες που περιέχουν τα παραδοσιακά τσιγάρα και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνες. Ωστόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία των χρηστών εξακολουθεί να είναι θέμα έρευνας.