Άρθρο του Στέλιου Παπαματθαίου, Συντονιστής Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.

Πριν από τεσσεράμισι χρόνια, αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να  κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε την καταστροφή, θέτοντας τρεις στόχους:

– Να βγούμε από τα μνημόνια και να ελευθερώσουμε τα χέρια μας ώστε να μπορούμε να ασκούμε δική μας πολιτική

– να στηρίξουμε όσους με την κρίση βρέθηκαν στο περιθώριο και οδηγήθηκαν στην απόγνωση

– να βάζουμε σταδιακά τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα.

Τα καταφέραμε μέσα από δυσκολίες, θυσίες, συγκρούσεις, συμβιβασμούς  ακόμη και  λάθη. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν ήταν τυχαίο.

Ανακτήσαμε την οικονομική αλλά και την εθνική μας κυριαρχία, στηρίξαμε τους πολλούς, μοιράσαμε με δικαιοσύνη τα βάρη που άφησε η κρίση, μειώσαμε 10 μονάδες την ανεργία, στηρίξαμε το κοινωνικό κράτος, δώσαμε πίσω πολλά από όσα στερήθηκαν οι πολίτες, κρατήσαμε και στηρίξαμε την υγεία και την παιδεία, διευρύναμε τα εργασιακά δικαιώματα, σώσαμε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, προστατέψαμε τα κοινωνικά δικαιώματα, σεβαστήκαμε και προστατέψαμε το περιβάλλον, προωθήσαμε δεκάδες νομοσχέδια που έφεραν αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία που είχαν μείνει στάσιμα για δεκαετίες, ολοκληρώσαμε τα μεγάλα δημόσια έργα, αξιοποιήσαμε σωστά τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους, εκκινήσαμε την διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, διευθετήσαμε το χρέος αλλά και αφήνουμε στα δημόσια ταμεία πάνω από 35 δις, στηρίξαμε την τοπική αυτοδιοίκηση, εμβαθύναμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με την συνταγματική αναθεώρηση, δώσαμε λύση στον γόρδιο δεσμό του λεγόμενου Μακεδονικού που άλλοι δημιούργησαν, φέραμε εις πέρας την μεγαλύτερη κοινωνική κρίση του προσφυγικού, κάναμε τη χώρα μας σημαντικό παίχτη στην περιοχή μας αλλά και πραγματικά ισότιμο εταίρο της Ε.Ε.

Τα καταφέραμε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα σε καθεστώς ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και ενός αμείλικτου πολέμου από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ που σύσσωμα και από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν στο πλευρό τους.

Αντέξαμε σε όλα και κάναμε όλα όσα έπρεπε. Και ήρθε η ώρα πλέον να ανοίξουμε μεγαλύτερους δρόμους μπροστά μας. Να προχωρήσουμε μπροστά με μεγαλύτερα και πιο στέρεα βήματα.

Να μην γυρίσουμε πίσω σε πολιτικούς και πολιτικές που μας κατέστρεψαν.

Που σήμερα, αδιόρθωτοι και πιστοί στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συνταγές ζητούν την ρεβάνς, όχι μόνο από την Αριστερά αλλά κυρίως – και δυστυχώς – από την ίδια την Ελληνική κοινωνία, που θέλουν και να την τιμωρήσουν που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να την απομυζήσουν ξανά.

Θέλουν, και πιστεύουν ότι θα ξαναέρθουν για να κάνουν και πάλι τα ίδια: απολύσεις γιατρών και δασκάλων και πάγωμα προσλήψεων με το 1/5, μειώσεις ή και καταργήσεις συντάξεων, εφαρμογή του ασφαλιστικού Πινοσέτ, κατάργηση του αφορολόγητου για τους πολλούς, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις  παντού: σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση, ενέργεια, νερό, κατάργηση των εργασιακών κανόνων και επιστροφή των μισθών πείνας, καταστροφή του περιβάλλοντος, αρπαγή του αποθεματικού ταμείου όπως μας “εξήγησε” μόλις χθες ο κος Παπαδημητρίου, να ξαναβάλουν και πάλι το δάχτυλο στο μέλι των δημοσίων έργων, να γλιτώσουν από τα σκάνδαλα που κατηγορούνται, να διαγράψουν και το χρέος των κομμάτων που μας κυβέρνησαν (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ)…

Υποσχέθηκαν διάφορα που τώρα, ένα – ένα τα παίρνουν πίσω, με το πρόσχημα – και την προϋπόθεση – της ανάπτυξης του 4%, (13η σύνταξη, επιδόματα, φοροελαφρύνσεις, αύξηση μισθών)
ή τα κρύβουν επιμελώς: Τα deal που ήδη έχουν κάνει με ασφαλιστικές εταιρείες για εκχώρηση της επικουρικής σύνταξης, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, την είσοδο ιδιωτών στην υγεία και την παιδεία. Η χθεσινή συνέντευξη του κου Μητσοτάκη ήταν αποκαλυπτική, όπως εκκωφαντική και εξίσου αποκαλυπτική ήταν η μέχρι τώρα αφωνία του, κρυπτώμενος.

Εν ολίγοις, υπόσχονται οδοστρωτήρες, ανεξέλεγκτους, περιγράφουν έναν Αρμαγεδώνα, τον σχεδιάζουν ήδη και απομένει να τον υλοποιήσουν… Και  για να μπορέσουν να τα εφαρμόσουν όλα αυτά, αναπόφευκτα και υπό το βάρος της λαϊκής οργής, θα τα συνοδεύουν με περισσότερη αστυνοιμική καταστολή και κοινωνική ένταση…

Φίλες και φίλοι, δημοκράτισσες και δημοκράτες

Πρέπει να τους σταματήσουμε αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν είναι μόνο χρέος μας αλλά και ανάγκη για να συνεχίσουμε να ζούμε. Τώρα, πραγματικά ψηφίζουμε για τη ζωή μας και για τις ζωές των επόμενων γενιών.

Να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο δυνατά, και να κάνουμε περισσότερα πράγματα, που τώρα πλέον, μπορούμε. Να συνεχίσουμε το πολιτικό μας σχέδιο για τους πολλούς με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, εμβάθυνση της δημοκρατίας, ενίσχυσης της διαφάνειας.

Με διεύρυνση και στήριξη του προοδευτικού πόλου της κεντροαριστεράς, στη βάση ενός αριστερού πολιτικού σχεδίου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό.

 

Να κρατήσουμε όλα όσα πετύχαμε τόσα χρόνια και να προχωρήσουμε:

 – σε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα

– σε ακόμα περισσότερο χτύπημα της “μαύρης” εργασίας

– στην αύξηση του κατώτατου μισθού 7.5% για το 2020 και επιπλέον 7.5% για το 2021

– Στη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

– Στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

– Σε μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην υγεία και 15.000 στην παιδεία

– Είσοδος όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

– Στήριξη της πράσινης ανάπτυξης

– Διπλασιασμός των άμεσων ξένων επενδύσεων

– Να ολοκληρώσουμε το Πλήρως ψηφιοποιημένο δημόσιο

Χαλκιδικιώτισσες και Χαλκιδικιώτες,
Οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι απλώς μία ψήφος πίσω από το παραβάν, είναι η επιλογή μας:
– Θα επιτρέψουμε να ξαναέρθουν αυτοί που μας κατέστρεψαν ή θα συνεχίσουν αυτοί που μας έσωσαν;
– Θα γυρίσουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε μπροστά;
– Θα επιλέξουμε να στηρίξουμε τις ζωές μας ή τις τσέπες των λίγων και “ισχυρών’;
Αυτή τη φορά, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας.