Το μεγάλο πλεονέκτημα που προκύπτει από την ύπαρξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) είναι πως συμμετέχουμε ως Ελλάδα στο σεληνιακό σκάφος (σ.σ. lander) μαζί με τη γερμανική, τη γαλλική, την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία και την ESA (European Space Agency). Ο ΕΛΔΟ είναι ένας από τους πέντε Οργανισμούς του είδους, που συμμετέχει σε αυτή την αποστολή στη Σελήνη μαζί με τη NASA, κάτι πολύ σημαντικό”, τόνισε  o πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ο κ.Πρωτοπαπάς αποκάλυψε τη σημαντική νέα εξέλιξη στο πρόγραμμα “Hellas to the Moon”, που αφορά το επόμενο στάδιο του προγράμματος σε σχέση με τον ΕΛΔΟ και την ελληνική επιστημονική κοινότητα: “Η Ελλάδα και ο ΕΛΔΟ συμμετέχουν στην αποστολή της NASA στη Σελήνη και μπορούμε να ανακοινώσουμε πως η NASA καθόρισε πρόσφατα το lander της Σελήνης, την εταιρεία και τον οργανισμό που θα κατασκευάσει το μεγάλο αυτό σεληνιακό σκάφος, μέσα στο οποίο θα βάλουμε το δικό μας σκάφος” τόνισε ο κ.Πρωτοπαπάς. “Έτσι και μετά από τον καθορισμό αυτό της εταιρείας από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είμαστε σε επαφή για να προχωρήσουμε για το δεύτερο στάδιο, είναι αυτό που περιμέναμε για να πάμε μαζί με τη NASA στη Σελήνη, να στείλουμε το μικρό ροβεράκι της Ελλάδας στη Σελήνη” ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.

Οι εξελίξεις που φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στην προσελήνωση

Η αμερικανική NASA μόλις ανακοίνωσε τις εταιρίες που θα αναλάβουν την κατασκευή αυτού του lander, με την εξέλιξη αυτή να φέρνει πιο κοντά την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη το 2024, με βάση το σχέδιο “Artemis”. To έργο έχουν αναλάβει οι εταιρίες “Astrobotic”, “Intuitive Machines” και “Orbit Beyond”. Είναι αυτές οι τρεις εταιρίες που θα ετοιμάσουν τους “moon landers”. Η πρώτη αποστολή της “Orbit Beyond” είναι προγραμματισμένη για το 2020, ενώ οι άλλες δύο εταιρίες προγραμματίζουν να εκτοξεύσουν το 2021, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή λειτουργίας της αμερικανικής NASA, “έναν νέο τρόπο για εμάς στη NASA να κάνουμε δουλειές (“a new way for us at NASA to do business”), όπως είπε με την ευκαιρία των αναθέσεων ο Τόμας Τσούρμπουχεν (Thomas Zurbuchen), υπεύθυνος της διεύθυνσης επιστημονικών αποστολών της NASA.

Από τις τρεις εταιρίες δε, ήδη η “Orbit Beyond” έχει παρουσιάσει ένα μικρό ρόβερ επίδειξης (σ.σ demo rover) και ένα δείγμα του lander της σε εκδήλωση της NASA, ενώ και η “Astrobotic” έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να μεταφέρει rovers πάνω στο σεληνιακό όχημα (σ.σ lander), που θα κατασκευάσει. Τα ποσά που θα λάβει κάθε εταιρία από τη NASA έχουν καθοριστεί σε 79,5 εκατομμύρια δολ. για την “Astrobotic”, 77 εκατομμύρια για την “Intuitive Machines” και 97 εκατομμύρια δολάρια για την “Orbit Beyond”.

Η σειρά των Ελλήνων επιστημόνων

Οπως εξήγησε ο κ.Πρωτοπαπάς η Ελλάδα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσει και ένα σεληνιακό όχημα εκτός από το ρόβερ, οπότε “είναι πάνω σε αυτό το lander που θα τοποθετήσουμε εμείς το μικρό μας όχημα που θα πάει τα πειράματα στη Σελήνη. Τον κατασκευαστή αυτού του μεγάλου σκάφους, μέσα στο οποίο θα μπει το μικρό αυτό ελληνικό όχημα από την άλλη θα τον όριζε η NASA” εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.

“Έτσι λοιπόν έχουμε πλέον και τις προδιαγραφές και απευθυνθήκαμε στα πανεπιστήμια τα οποία έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους για να τις οριστικοποιήσουν με βάση τις προδιαγραφές που θα έχουμε πλέον από το lander (για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρόβερ) και να ξεκινήσουν έτσι και οι υπεύθυνοι των προτάσεων τις συνεργασίες τους με τον κατασκευαστή αυτού του σκάφους” ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ με τη νέα εξέλιξη να σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της δουλειάς των Ελλήνων επιστημόνων και των εταιριών, των οποίων οι προτάσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί στην αμερικανική NASA σε πρώτο στάδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ