Ο Γιάννης Σπάθας, o μεγαλύτερος Έλληνας κιθαρίστας που αναδείχθηκε μέσα από το συγκρότημα των Socrates Drank the Conium, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ο γεννημένος στους Παξούς το 1950 Γιάννης Σπάθας, δημιούργησε τους Socrates με τον μπασίστα-τραγουδιστή Αντώνη Τουρκογιώργη το 1970 (είχε προηγηθεί η συνύπαρξή τους στους Persons) συμβάλλοντας τα μέγιστα για τη διάδωση και εδραίωση του αγγλόφωνου σκληρού rock στην Ελλάδα των ’70s. Μέχρι τη διάλυσή τους το 1983 κυκλοφόρησαν 7 δίσκους (όπως τα αριστουργηματικά “On the Wings”, “Taste the Conium” και το “Phos” με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου), παίζοντας σε Ελλάδα και εξωτερικό με πολλές ευκαιρίες για μία μεγάλη διεθνή καριέρα.

H reunion συναυλία τους το 1999 στον Λυκαβηττό που κυκλοφόρησε σε CD, θεωρείται ιστορική, με το συγκρότημα να παίζει live μέχρι τα μέσα των ’00s χωρίς να καταφέρει να κυκλοφορήσει το album που είχε ηχογραφήσει λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου του A. Τουρκογιώργη.

H φήμη του Γιάννη Σπάθα για τις κιθαριστικές του ικανότητες κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και δεν άργησε να διαδοθεί και στο εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως ο Lemmy και οι UFO να εξαίρουν το ταλέντο του Έλληνα κιθαρίστα. Το στυλ του ήταν μοναδικό και πρωτοποριακό, συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με τον Hendrix και τον Clapton. To καλλιτεχνικό εύρος και το σπάνιο ταλέντο του Σπάθα τον οδήγησαν να συνεργαστεί ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, η Χάρις Αλεξίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος μεταξύ πολλών άλλων. Το 1999 κυκλοφόρησε τον μοναδικό προσωπικό του δίσκο, «Τα Μυστικά του Δρόμου».

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους του. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Πηγή: metalhammer.gr