Η ΕΕ εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη σοβαρή ανησυχία της, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις επικείμενες γεωτρήσεις από το «Γιαβούζ».

Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έφτασε στην Καρπασία τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ το «Φατίχ», το πρώτο γεωτρύπανο που είχε στείλει η Αγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, παραμένει στα ανοιχτά της Πάφου και αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στα τέλη Ιουλίου.

Σοβαρή ανησυχία για την παράνομη γεώτρηση

«Η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα νέα γεώτρηση βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφορικά με την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα τις γεωτρήσεις. «Αυτή είναι η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεωτρήσεων, δύο μήνες μετά την έναρξη των γεωτρήσεων που συνεχίζονται δυτικά της Κύπρου. Αποτελεί περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση, που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», τόνισε η Μογκερίνι.

Νέα προειδοποίηση για τις γεωτρήσεις

Η Μογκερίνι κάλεσε εκ νέου τις τουρκικές αρχές «να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, θυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου για τις τουρκικές γεωτρήσεις, η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Αγκυρας έχουν «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ακόμη, θύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράστης πρόκειται να παρουσιάσουν τα κατάλληλα μέτρα. «Η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», κατέληξε η Μογκερίνι.

Πηγή: iefimerida.gr