Πρωτοφανή για τα  ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, την αποκατάσταση που έγινε στη Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα για να επιστρέψει η κανονικότητα στις περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας και κυρίως όσον αφορά το θέμα της ηλεκτροδότησης.

«Έγινε αποκατάσταση σε πέντε χαλασμένους πυλώνες υψηλής τάσης στη Χαλκιδική μέσα σε 36 ώρες, ενώ σε αντίστοιχο συμβάν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μας αναφέρθηκαν, χρειάστηκαν 10 μέρες για την αποκατάσταση τεσσάρων πυλώνων.

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε δύο μέρες αποκαταστάθηκαν 155.000 ρολόγια της ΔΕΗ σε όλη τη Χαλκιδική και το ποσοστό της ηλεκτροδότησης φτάνει πλέον το 98%»

«Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως»

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  χαρακτήρισε τεράστια την καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο από την Ηράκλεια μέχρι τα Μουδανιά, την Ποτίδαια, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία και ανέφερε ότι η καταστροφή συνέβη τη στιγμή που βρίσκονταν στη Χαλκιδική πάνω από 600.000 τουρίστες.

Τόνισε πάντως ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ξεκινήσει την ενημέρωση του κόσμου δύο μέρες πριν από το συμβάν.

«Από τις 9 Ιουλίου το πρωί είχε ξεκινήσει η ενημέρωση όλων των πολιτών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το διαδίκτυο, την ιστοσελίδα της Περιφέρειας και από έγγραφα που στείλαμε σε όλες τις υπηρεσίες για να είναι ενήμερες. Θεωρούμε ότι καταφέραμε να ενημερώσουμε πάνω από 600.000 κόσμο που ήταν εκείνη τη στιγμή στη Χαλκιδική. Ήταν ενήμεροι οι πάντες».