Τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Ημαθίας και της Χαλκιδικής επισκέφθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής και την πορεία των διαδικασιών.

Στη Χαλκιδική, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε επίσης στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στον Πολύγυρο, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γιώργου, συμμετείχαν ο Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ κ. Γιώργος Βαγιωνάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής κ. Γιώργος Πασσαλής και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στα Μουδανιά.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων η Υφυπουργός δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες,  από την πρόσφατη θεομηνία, παραγωγούς. Ο Υπουργός κ. Μαυρουδής Βορίδης από την πρώτη εκδήλωση του φαινομένου  επικοινώνησε με την παρούσα διοίκηση του ΕΛΓΑ δίνοντας εντολή να σπεύσουν αμέσως κλιμάκια επιθεωρητών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να συνδράμουν τους παραγωγούς, να δώσουν οδηγίες  και να ξεκινήσει αμέσως  η διαδικασία των εκτιμήσεων, πριν ακόμα εκπνεύσει το δεκαπενθήμερο των σχετικών δηλώσεων ζημιάς. Όπως αντιλαμβάνεστε, πορευόμαστε με τα δεδομένα, που έχουμε παραλάβει αλλά στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας είναι η ταχεία διεξαγωγή των εκτιμήσεων και η  κατά προτεραιότητα αποζημίωση των πληγέντων.

Σήμερα βρίσκομαι εδώ για την διαπίστωση του προβλήματος ιδίοις  όμμασι  και τον επιτόπιο έλεγχο των διαδικασιών,  με στόχο την γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων, εξετάζοντας ως Υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια, κάθε δυνατότητα περαιτέρω ελάφρυνσης των παραγωγών, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες, που έχουμε παραλάβει. Τα τρία τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και εντονότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση της οποίας αποτελεί και έναν από τους στρατηγικούς στόχους  της νέας ΚΑΠ. Δυστυχώς, η παρελθούσα Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε διαθέσιμα κοινοτικά εργαλεία για την εισοδηματική αποκατάσταση των πληγέντων από τις κατά καιρούς κρίσεις ούτε τα σχετικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 (μέτρο 17) για την εισοδηματική απώλεια των παραγωγών. Προγραμματική προτεραιότητά μας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και η εναρμόνισή του με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα ενεργητικής προστασίας».