Στις προτεραιότητες για το έργο της ίδιας και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αναφέρθηκε η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, τονίζοντας ότι:  “Οι βασικοί μας στόχοι, σε συλλογικό επίπεδο, για τη νέα αυτή κοινοβουλευτική θητεία αφορούν τη θωράκιση των κοινωνικών κεκτημένων, τα οποία με τις θυσίες του ελληνικού λαού κατοχυρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα παλέψουμε για τη δίκαιη ανάπτυξη, με ανταποδοτικότητα για τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, σημαντικότατος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Θα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, του αγώνα, της πραγματικής οικονομίας, στα νέα παιδιά, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτή την εντολή πήραμε από τον ελληνικό λαό και πάνω σε αυτούς τους άξονες θα εργαστούμε σκληρά“.

Απαντώντας η κ. Μάλαμα στο ποιές θεωρεί βασικές ανάγκες για τη Χαλκιδική, επεσήμανε πως ο νομός έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. “Διαθέτει μοναδικούς φυσικούς πόρους, διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη και με πολύ μεγάλα προβλήματα. Οι υποδομές της Χαλκιδικής κάθε καλοκαίρι δοκιμάζονται, η περιβαλλοντική αειφορία δεν είναι δεδομένη και βέβαια η Χαλκιδική έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εξορύξεων, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της. Άρα, οι βασικές ανάγκες της Χαλκιδικής σε αυτή τη φάση είναι η θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η στήριξη της καθημερινότητας των κατοίκων της και η συλλογική πάλη ενάντια σε ασύδοτες πρακτικές στον τομέα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων“.

Για τις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν άμεσα μετά τη φονική θεομηνία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα εξής: “Η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών παρεμβάσεων μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα κριθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε πρώτη φάση, πράγματι, καταβλήθηκε προσπάθεια για επούλωση των πληγών της θεομηνίας, όμως παραμένουν πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν. Η πορεία αποκατάστασης των υποδομών, η γρήγορη απόδοση των αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο, η στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού βρίσκονται ακόμα στη φάση των εξαγγελιών. Ο δικός μας ρόλος είναι να παρακολουθούμε στενά αυτή την πορεία και να παρεμβαίνουμε με θετικό τρόπο, ώστε να επιταχύνονται διαδικασίες και να επιλύονται προβλήματα κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Σε σχόλιό της η κ. Μάλαμα για τη σύνθεση της νέας βουλής και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει απάντησε: “Η νέα κοινοβουλευτική σύνθεση θα κριθεί μέσα από τη λειτουργία της το επόμενο διάστημα. Είναι θετικό που δεν βρίσκεται στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα. Από την άλλη, δεν βλέπουμε τη συμμετοχή γυναικών στο βαθμό που θα θέλαμε, ενώ σε ότι αφορά την νέα κυβερνητική πλειοψηφία ένα σχόλιο που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι ότι περιέχει πρόσωπα που κάθε άλλο παρά νέα είναι στην πολιτική ζωή του τόπου. Βλέπουμε στη ΝΔ μια επιστροφή στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα κάποια κοινοβουλευτικά στελέχη της φρόντισαν ήδη να ξεχωρίσουν με ακραίες δηλώσεις τους, είτε για την οικονομία, είτε σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Βουλής τα παρακολουθούμε με προσοχή. Σε ότι αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε κανείς να διακρίνει δυναμισμό και διάθεση για εποικοδομητική αντιπολίτευση, γεγονός που θα λειτουργήσει προς όφελος του προοδευτικού κόσμου και της κοινωνίας συνολικότερα”.