Στη Μαυρόμπαρα Κασσάνδρας και στο Πόρτο Κουφό Σιθωνίας λειτουργούν δύο από τα πρώτα πιλοτικά μονοπάτια, που σχεδιάστηκαν από ειδικούς και αφορούν τη Χαλκιδική και τον φυσικό της πλούτο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια που ξεκίνησε με την  «Έρευνα για τον στρατηγικό σχεδιασμό δικτύου μονοπατιών στην Π.Ε. Χαλκιδικής», η οποία αφορούσε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό Δικτύου Μονοπατιών στην Π.Ε. Χαλκιδικής και ανατέθηκε στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.

Το Αριστοτελικό μονοπάτι  στην περιοχή «Στάγειρα-Π. Στάγειρα» της Δ.Ε. Σταγείρων του Δήμου Αριστοτέλη, είναι το τρίτο στη σειρά προς υλοποίηση από την οικία δημοτική αρχή. Να τονιστεί επίσης ότι προτάθηκε η χάραξη του Κορυφαίου Μονοπατιού Ποιότητας LQT (Leading Quality Trail), μήκους 130 χλμ. περίπου, το οποίο θα λάβει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πεζοπόρων (European Rambles Association-ERA). Θα πρόκειται για το μητροπολιτκό μονοπάτι, από τα Παλιά Στάγειρα μέχρι και το Σπήλαιο Πετραλώνων.

Τα μονοπάτια ως βασικό στοιχείο αναψυχικής  δραστηριότητας

Τα  μονοπάτια έχουν εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο αναψυχικής δραστηριότητας. Τα οφέλη από την τακτική επίσκεψη στο δασικό περιβάλλον είναι πολλά, καθώς επηρεάζει την ψυχολογία του επισκέπτη. Καταρχήν μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και έχει χαλαρωτική επίδραση στους περιπατητές και έμμεσα επηρεάζει το ενδοκρινικό-ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας μείωση της αδρεναλίνης. Η άσκηση αναψυχικής δραστηριότητας στα μονοπάτια μειώνει το άγχος, καταπολεμά την κατάθλιψη, τον θυμό, την κούραση, αυξάνοντας τη ζωτικότητα και την ευεξία. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η μελέτη για τα μονοπάτια βασίστηκε για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο project, στη συνεργασία του ιδιωτικού (ιδιώτης-επιχείρηση) με τον δημόσιο φορέα (δήμοι ΟΤΧ, Περιφ. Ενότητα).

Συνολικά οι διαδρομές της έρευνας αφορούν 25 μονοπάτια: (ο αριθμός αφορά την απόσταση της διαδρομής σε μ.)

Περιηγητικές διαδρομές Κασσάνδρας

Δ1           Σάνη – Καταφύγιο Πουλιών – Σάνη 8.090
Δ2           Σάνη – Κάμπινγκ Σάνη – Σίβηρη 10.800
Δ3           Ποσείδι – Πευκοδάσος – Ποσείδι  4.620
Δ4           Πολύχρονο – Χελώνες – Πολύχρονο 19.400
Δ5           Μαυρόμπαρα   4.800
Δ6           Χανιώτη – Πυροφυλάκιο – Χανιώτη  12.800

Περιηγητικές διαδρομές Σιθωνίας

Δ7           Νικήτη-Άγιος Νικόλαος-Νικήτη   9.000
Δ8           Ακτή Ελιάς–Άγιος Παύλος–Ακτή Ελιάς  5.750
Δ9           Νέος Μαρμαράς – Παρθενώνας   5.000
Δ10        Ν.Μαρμαράς-Τούρλες 7.800
Δ11        Πόρτο Καρράς- Ακτή     9.800
Δ12        Πόρτο Κουφό    6.200
Δ13        Συκιά – Κυκλική διαδρομή  12.500
Δ14        Καρχαρίας-κυκλική διαδρομή   7.700
Δ15        Σάρτη-Αγία Παρασκευή   6.840

Περιηγητικές διαδρομές χερσονήσου Άθως

Δ16        Αμμουλιανή-Αλυκές   4.380
Δ17        Ουρανούπολη κυκλική διαδρομή    5.970
Δ18        Ουρανούπολη-Τρυπητή    12.240

Περιηγητικές διαδρομές Ορεινή Χαλκιδική

Δ19        Αριστοτελικό μονοπάτι   14.000
Δ20        Πολύγυρος κυκλική διαδρομή   12.700
Δ21        Βράσταμα-Ταξιάρχης   9.050
Δ22        Βράσταμα-φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ευθυμίου  9.417
Δ23        Παλαιόχωρα-Προφήτης Ηλίας      12.800
Δ24        Ολυμπιάδα-Στάγειρα-Ολυμπιάδα  11.400
Δ25        Πετράλωνα  4.000

 

Αριστοτελικό μονοπάτι στην περιοχή «Στάγειρα-Π. Στάγειρα» της Δ.Ε. Σταγείρων του Δήμου Αριστοτέλη

Η περιοχή αναφοράς εντοπίζεται στο Δήμο Αριστοτέλη στην Π.Ε. Χαλκιδικής. Η παρουσία της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στην περιοχή είναι ορατή, γίνεται ιδιαίτερα έντονη κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καθώς αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Στον οικισμό εντοπίζονται επιχειρήσεις εστίασης, απουσιάζουν όμως οι ξενοδοχειακές  μονάδες και οι χώροι φιλοξενίας. Υπάρχει οργανωμένο οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει όμως σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς μεταξύ των Σταγείρων και της Ολυμπιάδας όπου πλησίον καταλήγει το μονοπάτι, γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει τις μετακινήσεις των περιπατητών.  Το φυσικό περιβάλλον που συναντάται στην περιοχή μπορεί να χαρακτηρισθεί καθαρά δασικό και μόνο σε περιορισμένη έκταση συναντά κάποιος  χαμηλή βλάστηση και γεωμορφολογικούς σχηματισμούς.