Γενικά

Περιοδεία Τζον Μπόλτον σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Συναντήσεις με συμμάχους των ΗΠΑ για τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Τζον Μπόλτον, αναχώρησε χθες Σάββατο για μια περιοδεία στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, συμμάχους της Ουάσινγκτον που έχουν εμπλακεί σε διένεξη για το εμπόριο η οποία απειλεί να κλιμακωθεί.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε μέσω Twitter ότι ο Μπόλτον θέλει να «συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους συμμάχους και φίλους ζωτικής σημασίας».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε την Παρασκευή να μεσολαβήσει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η εμπορική και πολιτική διένεξη των δύο στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία, η οποία υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά τους ημιαγωγούς, τις κάρτες μνήμης και τα smartphones.

Οι εντάσεις για ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή επί δεκαετίες, ιδιαίτερα για τις αποζημιώσεις των Νοτιοκορεατών που εργάζονταν καταναγκαστικά για τις ιαπωνικές αυτοκρατορικές δυνάμεις κατοχής ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα, καθώς το Τόκιο επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές υλικών και αγαθών που προορίζονται για την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας στη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close