Βαρέλια από μυδοκαλλιέργειες που ξεβράζει η θάλασσα στη Σκιάθο, επαναχρησιμοποιούνται και γίνονται οι «σωτήρες» του δάσους σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά αφού εθελοντές τα γεμίζουν νερό και τα τοποθετούν σε δασικές περιοχές.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» τοποθετούν, σαν μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς, στη δασική περιοχή Μαντράκι, 38 βαρέλια με νερό. Τα βαρέλια που ξεβράζουν τα χειμωνιάτικα κύματα στις βόρειες παραλίες, συλλέγουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, «τα μπλε βαρέλια προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες από όπου ‘δραπετεύουν’ μαζί με χιλιάδες πλαστικά άσπρα διχτάκια που είναι καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον». Έτσι, πέρα από την αντιπυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 7 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.

Η δράση είναι μέρος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας που εισήγαγε τον Μάρτιο του 2011, υιοθετώντας τη δασική περιοχή Μαντράκι. Το δάσος στο Μανδράκι της Σκιάθου είναι ένα από τα σπανιότατα φυσικά δάση κουκουναριάς µε υπόροφο αείφυλλα πλατύφυλλα, ένα οικοσύστηµα που αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος.
Σηµειωτέον ότι τα δάση κουκουναριάς είναι σπανιότατα και υπάρχουν µόλις τρία στην Ελλάδα που καταλαµβάνουν σχετικά µικρή έκταση.

Πηγή: athensvoice.