Το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων Αριστοτελικών και Αθωνικών Γεύσεων – Γιορτή των επαγγελματιών και τη Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας 2019 διοργανώνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής φέτος το καλοκαίρι, θέλοντας να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και να προβάλει τα εξαιρετικά προϊόντα του νομού.

Το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων Αριστοτελικών και Αθωνικών Γεύσεων – Γιορτή των επαγγελματιών θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη και το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού στην παραλία της Ιερισσού από την Πέμπτη 1η Αυγούστου έως και την Κυριακή 4 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας από τις 19.30 έως τις 00.30.

Η Γενική Έκθεση Νέας Προποντίδας 2019 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Σύλλογο Εμπόρων και Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών στην προβλήτα Νέων Μουδανιών το διάστημα από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου, με ώρες λειτουργίας από τις 19.30 έως τις 1.00.

Στόχος των διοργανώσεων είναι ο τελικός επισκέπτης αλλά και ο εκθέτης, να μείνει ικανοποιημένος, γιατί ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής των εκθέσεων είναι απλά ο ιδανικότερος.

Μέσω των επισκεπτών του Νομού εκείνο το διάστημα τα προϊόντα της Χαλκιδικής μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 & 2371024300, e-mail: info@epichal.gr , υπεύθυνη κ. Γεωργία Τζηρίτη.

Παράταση για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στα ΠΕΠ της ΠΚΜ

Μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στη Δράση “Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”.

Για τη Δράση “Ίδρυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών , μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Αυγούστου.

Παράταση υποβολής δικαιολογητικών για την Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών Ένταξης για τους δικαιούχους του Συμπληρωματικού Προσωρινού Πίνακα της Δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης-Β’ Κύκλος» του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020», για την πρώτη (1η) περίοδο υποβολών (Αρ. Πρωτ.:4654/1555/Α3).

Η σχετική Απόφαση αφορά στην παράταση της προθεσμίας υποβολής του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά Ένταξης του Παραρτήματος IV της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης.

Ειδικότερα: Για την Κατηγορία Δικαιούχων Α έως την Τετάρτη, 7 Αυγούστου και για την Κατηγορία Δικαιούχων Β έως την Τετάρτη, 31 Ιουλίου.

Για όσες αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων υποβληθούν τα δικαιολογητικά πριν την καταληκτική ημερομηνία, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τον ΕΦΕΠΑΕ και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, για όσα επιχειρηματικά σχέδια θεμελιώνεται το δικαίωμα υπαγωγής τους στη δράση, θα εκδίδεται άμεσα η σχετική Απόφαση Ένταξής τους στη Δράση.

ΕΤΕπ: 500 εκατ. για επενδύσεις που στηρίζουν νέους και γυναίκες

Δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων επιχειρήσεων που στηρίζουν την απασχόληση των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε ελληνικές τράπεζες. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για μια νέα χρηματοδοτική πρωτοβουλία με την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στοχευμένη στήριξη προς επιχειρήσεις που προάγουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, θα συμβάλλει στην περαιτέρω επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών. Επίσης, το νέο πρόγραμμα θα δώσει ώθηση στην απασχόληση των νέων χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και Θέσεις Απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους» και αξιοποιώντας την επιτυχία παλαιότερων σχημάτων που συνέβαλαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για εκατοντάδες νέους. Το πρόγραμμα τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα, σε όλους τους κύριους παραγωγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού κ.λπ.

Έρχονται μειωμένα τα “ραβασάκια’ του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν από φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαρτήτως της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Κριτήριο για το πόσο μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ανά ιδιοκτήτη, είναι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του. Συγκεκριμένα:

  • για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θεσπίζεται οριζόντια μείωση 30%.
  • για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 60.000 έως 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 20%.
  • για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 10%.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 550 εκατομμύρια ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, πρόκειται να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Ο φόρος πρόκειται να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση έως τον Ιανουάριο 2020. Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, ενώ για το 2020 προγραμματίζεται παρέμβαση στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ

Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 84/2019, με το οποίο καταργούνται γενικές γραμματείες και ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων. Mε το ίδιο προεδρικό διάταγµα καταργείται και ο Ενιαίος ∆ιοικητικός Τοµέας του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και οι αρμοδιότητες του µεταφέρονται στη Γενική Γραµµατεία Εργασίας.

“Τσιμπημένες” πλέον οι αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων Τραπεζών

Πιο ακριβά έγιναν από Δευτέρα 22 Ιουλίου τα μετρητά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν την χρεωστική τους κάρτα για να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδοθεί η κάρτα τους, καθώς το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, τις αναγκάζει να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

ΕΕ: Στο 181,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το Α’ τρίμηνο Στο 181,9% του ΑΕΠ ή 337,4 δις ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το προηγούμενο τρίμηνο ήταν στο 181,1% ή 334,5 δισ. και ένα χρόνο πριν 177,9% ή 322,5 δις.

Ριζικές αλλαγές στην Παιδία ανακοίνωσε η Κεραμέως

Σημαντικές αλλαγές σε σχολεία και Πανεπιστήμια προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Στο νέο εκπαιδευτικό «τοπίο» περιλαμβάνονται η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών, με κατάργηση των αιωνίων φοιτητών, η κατάργηση του ασύλου, ώστε να επιστρέψουν τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Επίσης, η Υπουργός ανακοίνωσε μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις, επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και επιμόρφωση. Επίσης σε ό,τι αφορά στο νέο Λύκειο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τη βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια. Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/ENTOLH_ZHTHSHS_F11180.pdf

Διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων στην ΠΕΧ

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (Υποδ/νση Οικονομικού & Ανθρώπινων Πόρων) προκηρύσσει Διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό Διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές με τη διαδικασία της Συμφωνίας – Πλαισίου, για την προμήθεια υγρών καυσίμων για τα έτη 2020 – 2022, για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών της Π.Ε. Χαλκδιδικής (για καύσιμα θέρμανσης & κίνησης) και των Ν.Π.Δ.Δ. χωρικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Χαλκιδικής (μόνο για το ΚΠΑ2 Αρναίας του Ο.Α.Ε.Δ. και μόνον για καύσιμα θέρμανσης), εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού μέχρι τετρακοσίων ογδόντα επτά χιλιάδων εννιακοσίων τριάντα έξι ευρώ (487.936,00 €), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με κριτήριο ανάθεσης και κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή , ενώ η συμμετοχή των υποψήφιων αναδόχων και η κατακύρωση πρέπει υποχρεωτικά να αφορούν το σύνολο του προκηρυσσόμενου αντικειμένου, τόσο ως προς το σύνολο των λίτρων όσο και ως προς το σύνολο του χρόνου της Συμφωνίας – Πλαισίου και των Εκτελεστικών της Συμβάσεων. Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών προσφορών , που γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., μέχρι  07/08/2019 και από ώρα 08.00 έως 15.00. Χρόνος διενέργειας Διαγωνισμού στις 08/08/2019 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 . Για περισσότερες πληροφορίες στο Διοικητήριο του Πολυγύρου , 1ος όροφος, γραφείο 56, κ. Νεκτάριος Μαυρομουστάκης, τηλ. 23713 51483, fax 23713 51292, e mail: od10@halkidiki.gov.gr  .