Προσφάτως ανακαινισμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου φιλοξενεί και πάλι πλήθος επισκεπτών κυρίως τη θερινή περίοδο που διανύουμε. Η εκπομπή “Πολιτιστικό Ημερολόγιο” και η Σουζάνα Καζάκα, με αφορμή αυτό, επιχειρούν μια ευρεία παρουσίαση της πλούσιας ιστορίας και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Χαλκιδικής.

Ο κ. Γιάννης Κανονίδης, Πρόεδρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους μεταφέρει αρχικά το κοινό της εκπομπής στους σημαίνοντες ιστορικούς χώρους της Χαλκιδικής και στις πόλεις που μέσα στο χρόνο κρατούν την ύπαρξή τους ως τη σύγχρονη εποχή. Παραδείγματα Ιερών που αποτελούν πόλο έλξης είναι το Ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα, αλλά και το Ιερό του Απόλλωνα Δία στα Ν. Ρόδα, που   μπορεί να μην έχει αναδειχθεί αλλά η ανασκαφή του έχει φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα.

Η Τούμπα του Αγία Μάμα και ο οικισμός στο Κριαρίτσι Συκιάς και Τορώνης είναι χώροι που έδωσαν απλόχερα τα εκθέματα στη νέα Έκθεση στο Μουσείο Πολυγύρου. Τα ιστορικά στοιχεία που μας δίνει η κ. Δήμητρα Ακτσελή όμως αφορούν και την προ κλασσικών ετών περίοδο στη Χαλκιδική, όταν δημιουργήθηκαν και οι πρώτες αποικίες, που μας δίνουν και τα περισσότερα ιστορικά σωζόμενα στοιχεία.

Η πλούσια και ξακουστή συλλογή του Ιωάννη Λαμπρόπουλου, κοσμεί καιρό τώρα το Μουσείο, αφού βρέθηκαν μέσω δωρεών και χορηγιών τα χρήματα για τις προθήκες που τοποθετήθηκαν στο Μουσείο.

[metaslider id=78233]

Η έκθεση έχει τίτλο «Ένας συλλέκτης και ένας αρχαιολόγος από το παρελθόν συνομιλούν σε χρόνο μέλλοντα. Η Αρχαιολογική Συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου». Η συλλογή στο σύνολό της αριθμεί περίπου τα 1.000  αντικείμενα, ωστόσο έγινε η σημαντική αρχή και εκτίθενται περίπου 250  αντικείμενα τα οποία είναι δημιούργημα του αείμνηστου Ιωάννη Λαμπρόπουλου. “Το κύριο ενδιαφέρον του αφορούσε αντικείμενα του 6ου ως των 4ο ή 3ο αιώνα. Τα είχε στο σπίτι του και τα φρόντιζε. Ο Ι. Λαμπρόπουλος δεν ήταν ένας παθητικός συλλέκτης, αλλά τα μελετούσε, τα ομαδοποιούσε και τα ταξινομούσε χρονολογικά για να αντλεί περισσότερες πληροφορίες από αυτά. Στη συλλογή και στα αντικείμενά της, έβλεπε μόνο τον πολιτισμό του τόπου που αγαπούσε και ζούσε“, αναφέρει ο κ. Κανονίδης για τον αείμνηστο Ι. Λαμπρόπουλο. Ο γιος του, Ηρακλής Λαμπρόπουλος είναι εκείνος που το 1995 δώρισε  τη συλλογή στο Ελληνικό κράτος και τιμήθηκε από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Συλλογή Λαμπρόπουλου στο Μουσείο Πολυγύρου εκτίθεται προσωρινά με αρκετά τολμηρό τρόπο που είναι δημιούργημα της Βαλεντίνης Αδάμου, αρχιτέκτονα της έκθεσης, που είχε την έμπενυση να τοποθετηθούν τα αντικείμενα αναρτημένα και όχι πάνω σε ράφια. Η μόνιμη έκθεση θα επανατοποθετήσει τα ευρήματα, όπως και το σύνολο των υπολοίπων αρχαιοτήτων που θα εκτεθούν.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου 

(polygyros.gr)
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο βρίσκεται σε πευκόφυτο οικόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, άρχισε να κατασκευάζεται το 1965 και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1971. Οι εκθεσιακοί του χώροι περιλάμβαναν αρχικά μία αίθουσα, στην οποία εκτέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Χαλκιδικής.

Η αύξηση και η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, στα χρόνια που ακολούθησαν, επέβαλαν την επέκταση της έκθεσης του Μουσείου σε χώρους άλλης λειτουργίας και οδήγησαν την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων στην υποβολή αιτήματος για επέκταση του Μουσείου. Τον Ιούνιο του 2005 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η οριστική μελέτη του έργου «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη” του ΕΣΠΑ 2007-2013.