Πριν από 5 χρόνια στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο συνάντησα τον Χρήστο Καλεμκερή τον γνώρισα για πρώτη φορά μέσα από τις φωτογραφίες που με τόση αγάπη μάζευε και τώρα θα είχα την τύχη να τον συναντήσω ,όμως με περίμενε και μια έκπληξη όταν πληροφορήθηκα την καταγωγή του η Τρίγλια της Βιθυνίας.

Πέρα από την κοινή μας καταγωγή (από μικρασιάτισα μητέρα και γω ) είχα μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι στα μέρη της Θάλασσας του Μαρμαρά και βέβαια είχα επισκεφτεί την Π.Τρίγλια και έτσι η συνέντευξη κύλησε ακόμη πιο ευχάριστα.

Το αντικείμενο της φωτογραφικής έκθεσης η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ένας άνθρωπος ευπατρίδης που αποτέλεσε συνδετικό κρίκο για μεγάλα σημεία της ιστορίας μας.

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο Χρήστος Καλκμερής δεν είναι πια ανάμεσα μας θέλω να σας δώσω την ευκαιρία σε αυτούς που δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν να το δουν έστω και μέσα από το απόσπασμα της εκπομπής «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2014.

Καλό παράδεισο Χρήστο Καλεμκερή.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Καλεμκερή Ο Χρήστος Καλεμκερής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930 από πρόσφυγες Μικρασιάτες γονείς και ήταν το νεότερο μέλος μιας οκταμελούς οικογένειας. Έζησε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής στην Καλαμαριά. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο εκδηλώθηκε σε μικρή ηλικία και ασχολήθηκε με διάφορες δράσεις. Χρόνια αργότερα το πάθος του για τη φωτογραφία θα τον ταξιδέψει σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς προς αναζήτηση και συγκέντρωση έργων τέχνης και φωτογραφιών που θεωρούσε ότι ανήκαν στον τόπο του. Άρχισε έτσι να συγκεντρώνει το υλικό και κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία και περιεχόμενο φωτογραφικό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει υλικό από το 1838 μέχρι και σήμερα. Σημαντικά ιστορικά θέματα που αποτυπώθηκαν από Έλληνες και ξένους φωτογράφους καλύπτουν και τεκμηριώνουν άγνωστες πλευρές της ελληνικής ιστορίας. Το 2000 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς, ιδρύεται το Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής», αξιοποιώντας έτσι τη μεγαλύτερη σε ιστορική και καλλιτεχνική αξία φωτογραφική συλλογή της χώρας και πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Καλεμκερής, συντονίζοντας το πρόγραμμα δράσεων του Μουσείου στον τομέα των εκθέσεων και εκδόσεων από τότε μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΔΚ