ΟΞΦΟΡΔΗ. Την παγκόσμια κλιματική ιστορία ξανάγραψε ο Ιούλιος, που ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών, ενώ ο καύσωνας που έπληξε τον περασμένο μήνα την Ευρώπη ήταν κατά πολύ χειρότερος, ως αποτέλεσμα της προκαλούμενης από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής. Νέα στοιχεία της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (WMO) έδειξαν ότι ο Ιούλιος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, για να γίνει ο θερμότερος μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία. Την ίδια στιγμή, ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν αιωνόβια δάση στη Σιβηρία, παγετώνες στη Γροιλανδία λιώνουν με ρυθμό ρεκόρ και η ξηρασία πλήττει μεγάλες ζώνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ακραίες θερμοκρασίες προκάλεσαν την έκπληξη των επιστημόνων, καθώς το 2019 δεν ήταν έτος «Ελ Νίνιο» – το φαινόμενο που συνδέεται συχνά με παρατεταμένους καύσωνες. Αντιθέτως, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι πρόσφατοι καύσωνες ενισχύθηκαν εξαιτίας της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από καυσαέρια αυτοκινήτων, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, πυρκαγιές δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Κλιματολόγοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατοι καύσωνες σε Γαλλία και Ολλανδία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, κατέστησαν δέκα φορές πιθανότεροι εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Χωρίς την ανθρώπινη διαστηριότητα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ήταν κατά 1,5 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η έρευνα των κλιματολόγων έδειξε ότι οι καύσωνες θα επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη ζωή. «Οι θερινοί καύσωνες απειλούν ευθέως την ανθρώπινη υγεία και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι. Οι πραγματικές επιπτώσεις θα γίνουν γνωστές ύστερα από μήνες, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες θνησιμότητας», αναφέρει η επιστημονική έκθεση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος έχει συγκαλέσει έκτακτη κλιματική σύνοδο τον Σεπτέμβριο, σημείωσε: «Ολοι ζήσαμε θερμά καλοκαίρια. Αυτό, όμως, δεν ήταν το καλοκαίρι της νεότητάς μας. Αυτό δεν ήταν το καλοκαίρι των παππούδων μας. Η πρόληψη της κλιματικής διαταραχής είναι ο αγώνας της ζωής μας και ο αγώνας για τη ζωή μας. Είναι ένας αγώνας τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε».

Ο επικεφαλής της WMO Πέτρι Ταλάς πρόσθεσε: «Ο Ιούλιος ξανάγραψε την κλιματική ιστορία, με δεκάδες νέα ρεκόρ θερμοκρασίας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίουν την Αρκτική καταστρέφοντας δάση, ικανά να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, δεν είναι επιστημονική φαντασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλούμε και θα χειροτερέψει στο μέλλον, εφόσον δεν αναλάβουμε επείγουσα δράση για την ανάσχεσή της».

Πηγή: kathimerini.gr