Ο Γιάννης Τσαλδάρης εδώ και 4 χρόνια παλεύει να φέρει τόσο τα παιδιά της περιοχής στο γήπεδο, όσο και τους φιλάθλους. Και τα κατάφερε. Με βοηθούς τον πατέρα του, Ανδρέα και τον αδερφό του, Λευτέρη, έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο με ποδοσφαιρικά ταλέντα που χαίρεται ο νομός.

Φέτος, ο Ηρακλής έχει μια νέα πρόκληση, την νεοσύστατη Α1 κατηγορία Χαλκιδικής. Οι δυσκολίες είναι πολλές, παρόλα αυτά ο νεαρός κόουτς είναι πεπεισμένος πως η Φώκαια θα… αντέξει.

Ο τεχνικός, Γιάννης Τσαλδάρης, αναλύει στη Χαλκιδική Πολιτική το πλάνο του συλλόγου που διατηρείται από τότε που ανέλαβε.

Περίμενες την εξέλιξη των παικτών από τότε που αναλάβατε;

”Η εξέλιξη ήταν δεδομένη. Θεωρώ πως όταν ασχοληθείς πραγματικά και ουσιαστικά με κάποιον ποδοσφαιριστή σίγουρα αυτός θα εξελιχθεί και η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα πάρα πολύ με τα παιδιά. Εκτός από την ομαδική προπόνηση με αρκετούς ασχολήθηκα και ατομικά. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το έμφυτο ταλέντο κάποιων παιδιών το οποίο έπρεπε απλά να το αναδείξουμε. Δεν μπορούσα με τίποτα να δεχθώ την εύκολη λύση «η Φώκαια δεν έχει παιδιά». Την πρώτη χρονιά είχαμε ρόστερ 23 ποδοσφαιριστών εκ των οποίων οι 21 ήταν παιδιά από τις Φώκιες και η ομάδα τερμάτισε στην πρώτη 5αδα και μάλιστα παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Άρα Μιχάλη πίστεψα από την πρώτη στιγμή στην εξέλιξη των παιδιών και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν μία άνοδο, ένα πρωτάθλημα και τώρα συνεχίζουν στη μεγάλη κατηγορία”.

Τι κρύβει η επόμενη χρονιά για τον Ηρακλή; 

”Η επόμενη χρονιά για τον Ηρακλή; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία που έχουμε τα τελευταία 4 χρόνια, άλλωστε νομίζω πως δεν θα έχει ουσία μετά. Εμείς σαν ομάδα και αναφέρομαι στο τεχνικό τιμ και τη διοίκηση προσπαθήσαμε με λίγες κινήσεις να ενισχύσουμε το ήδη υπάρχον ρόστερ για να βοηθήσουμε τα παιδιά να σταθούν καλύτερα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Προπονητικά θα σου πω πως η επιλογή των ποδοσφαιριστών έγινε αποκλειστικά από εμένα και τον πατέρα μου οπότε αυτόματα παίρνουμε και την ευθύνη. Σαν ερασιτέχνες προπονητές πάντα, θεωρήσαμε πως οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν θα δώσουν στην ομάδα κάποια στοιχεία που έλειπαν για να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Επίσης, θέλαμε να ανεβάσουμε ποιοτικά την ομάδα ένα επίπεδο πάνω. Προσωπικά θεωρώ πως τα παιδιά μας είναι άξια να σταθούν στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο ήταν επιτακτική ανάγκη η ομάδα να ενισχυθεί και ποιοτικά και ποσοτικά μιας και οι πιο μικροί μας από τις ακαδημίες θέλουν 2-3 χρόνια ακόμη για να μπορούν να ακολουθήσουν την αντρική ομάδα. Με την ευκαιρία να σου πω πως φέτος ανεβάσαμε από τα τμήματα υποδομών άλλα 3 παιδιά τα οποία θα βγάλουν δελτίο και θα ακολουθούν κανονικά την αποστολή. Είναι τέτοια η δουλειά που γίνεται από τους προπονητές στην ακαδημία που σε τρεις χρονιές μαζί με τη φετινή, έχουν βγει 7 ποδοσφαιριστές, κυριολεκτικά από τα σπλάχνα της ομάδας και αγωνίζονται στο αντρικό πρωτάθλημα”.

Όραμα σας από την αρχή ήταν η επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο αλλά και των παικτών της περιοχής;

”Όραμα μας από την αρχή ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο με υγεία, μια ομάδα αυτόνομη και ανεξάρτητη που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της είτε εμείς μείνουμε είτε φύγουμε. Ονειρευτήκαμε μία ομάδα από τα παλιά, με όλο το χωριό δίπλα της, γιατί το έλεγα το λέω και θα το λέω, η ομάδα είναι του χωριού, κανενός προέδρου και κανενός προπονητή. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι τα καταφέραμε, ο κόσμος είναι πολύ κοντά στην ομάδα όσο αφορά την οικονομική ενίσχυση και την συμπαράσταση. Ειδικά οι επαγγελματίες την έχουν αγκαλιάσει χωρίς να κοιτάνε πρόσωπα και καταστάσεις. Όσο αφορά τον κόσμο στην κερκίδα είμαι σίγουρος ότι σιγά σιγά θα έρθει κι αυτός, πιστεύω ότι ο λόγος που απουσιάζει είναι καθαρά συγκυριακός, δεν είμαστε ομάδα που θα προκαλέσουμε ή θα δυναμιτίσουμε το κλίμα μόνο και μόνο για να έρθει στο γήπεδο ο κόσμος. Τον κόσμο τον έχουμε κερδίσει με τη συμπεριφορά μας, με τη φιλοσοφία μας και με το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παίζουμε. Όσο για τα παιδιά της περιοχής θα σου απαντήσω κάτι πολύ απλό. Είμαστε πάντα ανοιχτοί για να προσφέρουμε στο οποιοδήποτε παιδί μια ποδοσφαιρική στέγη και να τον κάνουμε κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειας”.

Πως περιμένεις την πρώτη χρονιά της Α1;

”Σίγουρα θα είναι μια απαιτητική και δύσκολη χρονιά. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην ελίτ κατηγορία των ομάδων της Χαλκιδικής. Απέναντι σε ομάδες έμπειρες, σε ομάδες με μεγάλα μπάτζετ και σε ομάδες που παραδοσιακά βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Εμείς θα δουλέψουμε με υπομονή με επιμονή και θα παλέψουμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Ο στόχος της ομάδας είναι να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία. Ο στόχος ο δικός μου παραμένει ίδιος από την πρώτη μου χρονιά και αναφέρομαι καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα κάθε Σάββατο να παίζει για να κερδίσει και να αποδίδει αυτό το όμορφο ποδόσφαιρο”.