Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε χθες Κυριακή ότι δεν θέλει το δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με τη Huawei, την ώρα που η κυβέρνησή του ζυγίζει το εάν και κατά πόσον θα παρατείνει – ή όχι – την περίοδο χάριτος την οποία έχει παραχωρήσει στην κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν την Παρασκευή ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να παρατείνει την αναστολή της ισχύος των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Χουάγουεϊ, επιτρέποντάς της έτσι να προμηθεύεται αγαθά από αμερικανικές επιχειρήσεις και να παρέχει υπηρεσίες σε προϋπάρχοντες πελάτες της.

Η «προσωρινή γενική άδεια» στη Χουάγουεϊ θα παραταθεί για 90 ημέρες, κατά τις πληροφορίες του Ρόιτερς, που επικαλέστηκε δύο πηγές ενήμερες για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Χθες Κυριακή ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι ότι δεν θέλει το ομοσπονδιακό κράτος να συναλλάσσεται με την κινεζική εταιρεία για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σημείωσε ότι κάποιες θυγατρικές και διευθύνσεις της Χουάγουεϊ ενδέχεται να εξαιρεθούν από την ευρύτερη απαγόρευση, αλλά ότι αυτό θα είναι «πολύ περίπλοκο». Απέφυγε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει, το εάν η κυβέρνησή του θα παρατείνει την ισχύ της «προσωρινής γενικής άδειας».

Νωρίτερα χθες, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ενός από τα όργανα του Λευκού Οίκου που χαράσσει οικονομική πολιτική, ο Λάρι Κάντλοου, δήλωσε πως το υπουργείο Εμπορίου πιθανότατα θα παρατείνει την άδεια που έχει δοθεί στη Χουάγουεϊ να αγοράζει υλικό και λογισμικό αμερικανικής προέλευσης, σε μια χειρονομία «καλής θελήσεως» εντός των ορίων των ευρύτερων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Κίνας για το εμπόριο.

«Κάνουμε ένα διάλλειμα [για να βοηθηθούν και ] οι δικές μας εταιρείες για τρεις μήνες», εξήγησε ο Κάντλοου, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ