Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Αυγούστου το 17ο Αντάμωμα Ανταβαλήδων στο Ζωγράφου.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου διοργάνωσε τις πλούσιες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν χορό και τραγούδι.

Το Ανταβάλ (η “Ανταβαλίς” ή “Αντίβαλον”) της περιφέρειας Νίγδης στην Καππαδοκία, είναι η πατρίδα της ομάδας αυτής. Χωριό τουρκόφωνο αλλά ελληνικότατο, με 1800 περίπου κατοίκους.

Η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου είναι κτίσμα του 500 μ.Χ και ερείπιά της σώζονται μέχρι σήμερα. Το όνομα του χωριού προέρχεται πιθανότατα από το ρήμα «αντιβάλλω» (=εναντιώνομαι), λόγω της διαρκούς αντιδικίας με τους Τούρκους.

Τόπος βραχώδης, φτωχός και άγονος, με οριακή παραγωγή, οδηγεί συχνά τους άντρες για περιοδική εργασία στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικά στην περίοδο 1913-1923 υποφέρουν από τούρκικες λεηλασίες και ζουν με τον φόβο για τη ζωή τους.

Όταν δίνεται η εντολή της εγκατάλειψης των εστιών, με επικεφαλής τον ιερέα τους Αγαθάγγελο, ξεκινούν με τα κάρα τους για Νίγδη-Ουλούγουσλα και κατεβαίνουν στη Μερσίνα.

Μετά 1-2 μήνες φθάνουν στον Αϊ Γιώργη του Πειραιά και μετά στη Θεσσαλονίκη.κάποιες ο μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών εγκαταστάθηκε στο μετόχι της μονής Ζωγράφου στο σημερινό χωριό Ζωγράφου.

Από τα κτίσματα του μετοχίου σώζονται μέχρι σήμερα ο βυζαντινός πύργος που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ο κεντρικός ναός που οικοδομήθηκε το 1842 και μία κρήνη του 1853 ενώ σημαντικό αξιοθέατο είναι και τα επονομαζόμενα κολληγόσπιτα.

Τα τελευταία είναι ορατά αφού αποτελούν το φυσικό σκηνικό της εκδήλωσης, χρήζουν όμως ανάδειξης τα ερείπια των κολληγόσπιτων που είναι μοναδικά στην Ελλάδα.