Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε, γύρω στις 8 το πρωί, το “Aqua Blue”, το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο υποδοχής της Μόριας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα (πάνω από 720 άτομα, από τα περισσότερα από 1.400 συνολικά), που θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας. Οι 379 από όσους έφτασαν σήμερα αναμένεται να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές.

Χθες το απόγευμα κατέπλευσε το πρώτο πλοίο με περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια, που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου έχουν στηθεί 200 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Η μεταφορά πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα», αναφέρει το υπουργείο.