Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας ζητά τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης για τους αγρότες, ενόψει των νέων ανατιμήσεων που επιβάλει η ΔΕΗ, αλλά και της διακοπής ηλεκτροδότησης των καλλιεργειών τους λόγω της ανυπαρξίας πλαισίου ρύθμισης των οφειλών τους. Την ερώτηση συνυπογράφουν και άλλοι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,κ. Μ. Βορίδη

2) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κ.Χατζηδάκη

3)Oικονομικών, κ.Χ.Σταϊκούρα

Θέμα: «Αντιαναπτυξιακές οι ανατιμήσεις της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και απαράδεκτη η διακοπή ηλεκτροδότησης αγροτών, ΤΟΕΒ , αγροτικών επιχειρήσεων, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης».

Κύριοι Υπουργοί,

Η ΔΕΗ δημιουργεί νέα εμπόδια, σε μια κρίσιμη περίοδο για την άρδευση των καλλιεργειών, αφού επιβαρύνει απροσδόκητα το κόστος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της τιμής του τιμολογίου αγροτικού ρεύματος που είναι συνέπεια των αυξήσεων που  ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή 30 Αυγούστου με άμεση εφαρμογή, ύστερα από την Υπουργική απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους παραγωγούς .

Οι αγρότες πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα με μικρότερη χρέωση, αφού τα νέα δεδομένα φέρνουν ανατιμήσεις από 8,3% έως 9,6% (χαμηλή και μέση τάση) και συγκεκριμένα:

  • Αγροτικό διακοπτόμενο χαμηλής τάσης: από 0,06412 ευρώ/kWh σε 0,06944 ευρώ/kWh (+8,3%) και πάγιο από 0,53 σε 0,60 ευρώ/το μήνα, δηλαδή αύξηση 13,2%. Αυξημένη είναι και η ελάχιστη χρέωση καθώς από 4,20 ευρώ/μήνα ανεβαίνει σε 4,55 ευρώ/μήνα.
    • Αγροτικό διακοπτόμενο μέσης τάσης: από 0,05933 ευρώ/kWh σε 0,06503 ευρώ/kWh (+9,6%).

    Επιπλέον σε όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης προστίθεται και χρέωση CO2 με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ “κόβεται” στο μισό και η έκπτωση συνέπειας.

    Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικός αριθμός αγροτών, ΤΟΕΒ και αγροτικών επιχειρήσεων δεν έχει ήδη την δυνατότητα άντλησης του αναγκαίου αρδευτικού νερού, αφού η ΔΕΗ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, συνεπεία και της αδυναμίας τους να ενταχθούν στην ρύθμιση εξόφλησης παλαιών οφειλών.

    Επειδή, στον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα είναι εντελώς αντιαναπτυξιακό να εφαρμόζονται πολιτικές ανατιμήσεων και αύξησης του κόστους παραγωγής με μέτρα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα.

    Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

    • Ποια αντισταθμιστικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα για τους αγρότες, δεδομένου ότι ανακοινώσατε εκπτωτική πολιτική από 1 Ιανουαρίου 2020 για τους καταναλωτές μέσω νέων πακέτων υπηρεσιών της ΔΕΗ;
    • Προτίθεστε να θεσπίσετε βιώσιμη ρύθμιση του συνόλου των μέχρι σήμερα οφειλών των αγροτών, χωρίς την απαίτηση προκαταβολής ;
    • Προτίθεστε να στηρίξετε τους ΤΟΕΒ και τις αγροτικές επιχειρήσεις με ευνοϊκά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση;
    • Τι άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβετε για την στήριξη των αγροτών;